Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović odlikovan ordenom Svetoga Save

Izvor: juGmedia, 29.Okt.2017, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović odlikovan ordenom Svetoga Save

Patrijarh srpski Irinije uručio je danas gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću oredn Svetoga Save drugog stepena na liturgiji u Jašunjskom manastiru Sveti Jovan Preteča, održanoj povodm pet vekova tog manastira.

Cvetanović je ovo odličje dobio na predlog episkopa niškog Arsenija, a odluku je doneo Arhijerejski sinod za „delatnu ljubav prema svetoj majci crkvi, naročito pokazanu njegovim davanjem nesebične materijalne pomoći prilikom obnove manastira >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Svetog Jovana Krstitelja u Jašunji, kao i drugih svetinja na području opštine Leskovac“.

Odluka je doneta 19. septembra u srpskoj patrijaršiji u Beogradu.

Oredenom Svetog kralja Milutina odlikovana je danas i Skupština grada Leskovca od strane episkopa niškog za slična dela, a priznanje je preuzeo takođe Cvetanović jer na liturgiji nije bilo predsednika Skupštine Aleksandra Djurovića.

Istim oredenom nagrađen je i Bojan Tojaga, šef Odelejnja za društvene delatnosti i loklani razvoj Leskovca, kao i braća Goran i Bojan Đokić, vlasnici preduzeća „Braća Đokić“ iz Leskovca.

Niški episkop Arsenije zahavlio se gramatama i nekolicini Leskovčana za doprinos u obeležavanju manastirskog jubileja.

Između ostalih gramatu je dobio Narodni muzej u Leskovcu, direktorka tog muzeja Mira Ninošević i kustosu muzeja Veroljub Trajkoviću, kao i Nenad Cvetković iz Leskovca, koji od 2002. godine pružao pomoć u obnovi manastira.

Grad Leskovac je u protekla četiri dana nizom manifestacija obeležio ovaj važni jubilej, ali i samu obnovu manastira Sveti Jovan u ataru sela Jašunja, u podnožju Babičke gore, koji je do pre deceniju i po bio delom porušen i zapušten.

Ovaj manastir sagrdaio je Andronik Katakuzen iz carske vizantijske porodice na temeljima stare, veće, crkve iz perioda pre Kosovskog boja. Najzanimljivija u njemu je jedoobrazna crkva sa svojim freskama, za koje je patrijarh Irinej kazao da su najlepše naslikane freske iz doba Srbije pod Turcima.

Freske su u potpunosti očuvane, a vekovima taložen prljavi sloj sa njih skinut je uz pomoć Vlade Japana, koja je pre 12 godina izdvojila oko 50.000 dolara za njihovo čišćenje, dok su grad Leskovac, niška eparhija i mnogobrjni donatori iz Leskovca pomogli da se rekonstrušu ili iz temelja podignu sve manastirske zgrade, kao i manastirski zid.

Milica Ivanović
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gradonačelnik Leskovca odlikovan ordenom SPC

Izvor: B92, 29.Okt.2017

Leskovac -- Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej uručio je gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću Orden Svetoga Save Drugog stepena...Urućen na liturgiji u Jašunjskom manastiru Sveti Jovan Preteča povodom pet vekova tog manastira, orden je Cvetanović dobio na predlog episkopa...

Nastavak na B92...

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, odlikovan ordenom Svetog Save

Izvor: JuznaSrbija.info, 30.Okt.2017, 10:23

Patrijarh srpski Irinije uručio je danas gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću orden Svetoga Save drugog stepena na liturgiji u Jašunjskom manastiru Sveti Jovan Preteča, održanoj povodom pet vekova tog manastira...Cvetanović je ovo odličje dobio na predlog episkopa niškog Arsenija, a odluku...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.