Izvor: JUGpress.com, 22.Nov.2023, 22:03

Grad Leskovac i opština Lebane potpisali sporazum o zajedničkoj realizaciji geografskog informacionog sistema

LESKOVAC-LEBANE

U Svečanoj sali grada Leskovca potpisan je sporazum o zajedničkoj realizaciji Geografskog informacionog sistema (GIS) između grada Leskovca i opštine Lebane. Jedan od potpisnika sporazuma, predsednik Privremenog organa grada Leskovca Goran Cvetanović, naglašava da je projekat „Regionalni GIS centar“ finansijski podržala Vlada Švajcarske u okviru projekta “Lokalna samouprava za 21. vek“, a koji >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.

„Ovim projektom gradu Leskovcu odobrena su sredstva za dalje proširenje Regionalnog GIS centra, u okviru JP „Urbanizam i izgradnja“ Leskovac. Opština Lebane postala je novi član Regionalnog GIS centra, koji sada brine o geoprostornim podacima grada Leskovca, opštine Bojnik i opštine Lebane. Ukupna vrednost projekta iznosi 23.148 švajcarskih franaka, od čega iznos donacije 18.838 švajcarskih franaka.“

Podseća Cvetanović i da je 2016. godine GIS unapređen novim alatima, kroz projekat Evropski PROGRES – „Povećanje atraktivnosti za investicije kroz funkcionalni GIS“.

„Unapređen je softver, uneti su podaci o braunfild industrijskim lokacijama. Dalji razvoj GIS-a usledio je 2018. godine, kroz projekat „Valorizacija i povećanje prepoznatljivosti turističkih potencijala grada Leskovca i opštine Bojnik, kroz regionalni GIS potral, kada počinje stvaranje regionalnog pristupa u upravljanju Geografsko informacionim sistemom. Formiran je regionali GIS centar pri JP “Urbanizam i izgradnja“ Leskovac, koji prevodi, unosi i administrira podatke Leskovca i Bojnika, koji su dostupni na portalu www.vidijug.rs“.

Predsednik privremenog organa opštine Lebane Ivan Bogdanović najavljuje da će opština Lebane iskoristiti iskustvo koje grad Leskovac ima.

„Leskovac se, kao centar Jablaničkog okruga, uvek nađe svim opštinama u Jablaničkom okrugu, pa tako i opštini Lebane. Ono što će biti olakšica za naše građane, biće uvid u geografaski informacioni sistem i podatke koji do sada nisu bili dostupni. Ono na šta ćemo u budućem periodu raditi jeste razvoj Caričinog grada koji je na teritoriji opštine Lebane i koji je veoma bitan za razvoj ne samo Jablaničkog, nego i Topličkog okruga. U korak sa tim radimo i na ovom projektu i to je samo jedan od projekata na kojima radimo zajedno, a u narednom periodu ćemo sigurno raditi i na drugim projektima i na razvoju našeg južnog dela Srbije.“

Saša Mladenović, šef Odeljenja za društvene delatnosti, dodao je da je ovaj projekat odobren početkom godine, u martu mesecu.

„Ovo je samo jedan od koraka u realizaciji projekta, a postoji i niz aktivnosti koje su već realizovane.“

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.