Etnografska zbirka Hristifora Crnilovića na izložbi u Leskovcu

Izvor: JužneVesti.com, 17.Dec.2019, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etnografska zbirka Hristifora Crnilovića na izložbi u Leskovcu

Predmete koje je krajem 19. i početkom 20. veka sakupljao srpski slikar, istraživač tradicionalne kulture i kolekcionar iz Vlasotinca Hristifor Crnilović, moći će da vidi publika u Leskovcu. Izložba će biti otvorena u utorak, 17. decembra u 18 sati u Narodnom muzeju.

Izložbu Hristifor Crnilović - predmeti iz Leskovca i okoline uradile su >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kustosi Etnografskog muzej u Beogradu Maja Marjanović i Jelena Tucaković, kažu organizatori, a ona sadrži 179 predmeta prikupljenih u Leskovcu i okolini.

Sakupljajući predmete Crnilović je tragao za reprezentativnim primercima narodnog stvaralaštva. Po formalnom obrazovanju slikar, a po životnom opredeljenju samouki etnolog, tragao je za lepotom predmeta, ali s težnjom isticanja kulturnih odlika - kažu organizatori.

Crnilović je svojim radom, dodaju, doprineo očuvanju kulturnog nasleđa, sakupio mnoštvo građe za dalja istraživanja i sačuvao značajne podatke koji su komplementarni podacima iz zbirki muzeja u Leskovcu, Nišu, Vranju i Pirotu.

Kolekciju od 1963. godine čuva Etnografski muzej u Beogradu, a zbirka je izložena u Manakovoj kući.

Ulaz je slobodan.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Predićeva "Deca pod dudom" od prekosutra u Narodnom muzeju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2019, 14:23

Slika Uroša Predića "Deca pod dudom" biće izložena na prvom spratu Narodnog muzeja u Beogradu od prekosutra do 12. januara 2020. godine...Slika je u privatnom vlasništvu, ali je Narodni muzej, zahvaljujući ljubaznosti vlasnika u mogućnosti da kulturnoj javnosti predstavi ovo znano ali retko viđeno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.