Predićeva Deca pod dudom od prekosutra u Narodnom muzeju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2019, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predićeva "Deca pod dudom" od prekosutra u Narodnom muzeju

Slika Uroša Predića "Deca pod dudom" biće izložena na prvom spratu Narodnog muzeja u Beogradu od prekosutra do 12. januara 2020. godine.

Slika je u privatnom vlasništvu, ali je Narodni muzej, zahvaljujući ljubaznosti vlasnika u mogućnosti da kulturnoj javnosti predstavi ovo znano ali retko viđeno Predićevo ostvarenje.

Tokom predstavljanja 20. decembra u 12, kao i 4. januara u 18 časova muzejski savetnik Petar Petrović održaće predavanje pred slikom na prvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spratu Narodnog muzeja.

Uroš Predić (1857 - 1953) spada među malobrojne srpske slikare koji su sa posebnom pažnjom, puno ljubavi i poštovanja slikali decu.

Baveći se njima ovekovečio je različite scene iz svakodnevnog života najmlađih. Predić je oplemenio i uzdigao na viši nivo upravo dečje portretno slikarstvo.

Kod Predića se sklonost ka realističkom žanru ispoljila još u gimnazijskim danima, da bi svoj zreo oblik poprimio po završetku slikarskih studija na Akademiji likovnih umetnosti u Beču.

Predić je upravo slikom deteta, poznatom "Nadurenom devojčicom" iz 1879. godine u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu dobio prestižnu Gundlovu nagradu Bečke akademije za najbolji studentski rad u tehnici ulja na platnu.

Slika "Deca pod dudom" je do sada bila izlagana samo tri puta.

Prvi put na prvoj samostalnoj izložbi Uroša Predića održanoj u Građanskoj kasini 1888. godine u Beogradu. Drugi put na velikoj Svetskoj izložbi u Parizu 1889. godine u sklopu paviljona Kraljevine Srbije, pod nazivom Sous le műrier i treći put na zajedničkoj izložbi Uroša Predića i Paje Jovanovića u Narodnom muzeju ,tada Umetničkom muzeju 1949. godine.

Nakon pauze od ravno sedamdeset godina remek-delo srpskog realističkog slikarstva 19. veka "Deca pod dudom" sada je pred publikom ponovo u Narodnom muzeju u Beogradu - za gledanje i uživanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NAKON 70 GODINA: "Deca pod dudom" Uroša Predića od 20. decembra u Narodnom muzeju u Beogradu

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Dec.2019

Slika Uroša Predića od 20. decembra u Narodnom muzeju..Slika Uroša Predića "Deca pod dudom" biće izložena na prvom spratu Narodnog muzeja u Beogradu od 20 decembra 2019. godine do 12. januara 2020. godine...Tokom predstavljanja 20. decembra u 12, kao i 4. januara u 18 časova muzejski savetnik...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.