Izvor: JUGpress.com, 09.Sep.2019, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetanović o odlasku Miodraga Stojkovića: Problem je u njemu

LESKOVAC

Odlazak dr Miodraga Stojkovića iz Leskovca u inostranstvo pobudio je pažnju javnosti, a gradonačelnik Goran Cvetanović prokomentarisao je to tako što je najpre rekao da je dr Stojković njegova generacija.

„Davne 2005. godine bio sam predsednik skupštine. Dr Stojković je završio veterinu, a većina nas je završila medicinu. Bio je napredan, sposoban i za razliku od mnogih koji su na posao >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << čekali i po deset godina, kao što sam ja ili moja sestra, on je odmah imao priliku i odmah počeo da radi u najboljoj kompaniji, u „Zdravlju“. U startu je imao jednu lepu budućnost. 4.5.2005. godine zaključili smo ugovor na neodređeno vreme za dvospratnu kuću u ulici Norvežanskoj 16 sa Miodragom Stojkovićem. Mi smo kao grad pripremili projektnu dokumentaciju, izvršili adaptaciju objekta, odnosno uredili poslovni prostor prema delatnostima koje će se u njoj obavljati. Mi smo kao grad uložili 22 miliona dinara, a da ne pričamo o barijerama kao što je naknadna pamet jer treba još jedna hirurška sala, pa smo to naknadno radili, pa su potrebne behaton ploče i asfalt koji nisu u projektu, pa smo mi i to naknadno radili. Dobijana su i bespovratna sredstva iz ondašnjeg Fonda za razvoj grada Leskovca, pa je dato 10 miliona od Materijalno-investicionog plana Republike Srbije za nabavku opreme za naučnu delatnost, pri tome grad je bio spreman da i to uradi, ali je dr Stojković rekao da nema potrebe za tim, pošto ima dogovor sa bivšim fudbalerom Crvene zvezde Markovićem, koji je bio predstavnik tri italijanske farmaceutske kuće. Šta je među njima bilo i zbog čega je došlo do sukoba ne znam, ali kada je dr Stojković gostovao na televiziji, tu emisiju je gledao i Đilas. I pošto je on bio direktor Kancelarije za NATO investicioni program pri kancelariji Borisa Tadića kao predsednika Republiek Srbije i ponudio mu pomoć, onda se sve ovo zaboravilo što je urađeno sa predispozicijama i on je pokušao da to „pegla“. I sve je to išlo svojim tokom… Evo, reći ću 108 parova sa teritorije Grada Leskovca na ovoj klinici zbog toga što sam ja potpisao ugovor da tri para sa teritorije grada treba besplatno da dobiju mogućnost za veštačku oplodnju.“

Gradonačelnik Cvetanović je istakao da je srećan što je zahvaljujući klinici dr Stojkovića rođen veliki broj dece, ali i da su neki parametri vrlo negativni.

„Posle 7-8 godina prakse, znači negde 2012., 2013., što može da se vidi iz spiska Republičkog zavoda zdravstvenog osiguranja, prosek je 38,4% uspešnosti veštačke oplodnje, a „Spebo“ dr Stojkovića je bio na začelju sa 21,9%. Tek u poslednje četiri godine je počelo da se popravlja stanje i došlo se negde do nivoa proseka. Mi smo sve vreme pomagali vantelesnu oplodnju. Prošle godine smo u tu svrhu odvojili pet miliona dinara. Od toga bilo je 11 zahteva, svi su dobili pozitivna rešenja, a devet ih je otišlo u „Spebo“ kliniku, što znači da je grad izdvojio 2.250.000. U 2019. tri zahteva, jedan negativan, dva pozitivna, jedan otišao u „Spebo“, 250.000 dinara. Znači, kontinuiran odnos prema „Spebo“ i pomoć…“

Cvetanović vidi problem što je dr Stojković trebao da radi istraživanje matičnih ćelija, a počeo je da se bavi politikom.

„Takav je dogovor imao sa mnom. Sveo se isključivo na lečenje steriliteta, što je pozitivno, ali to može svaka klinika da radi. Onda je počeo da se bavi politikom. Bio je sa mnom na mnogim mitinzima Srpske radikalne stranke, nikad nisam ni pomislio da tražim od njega da se učlani. Bio je i kod Tomislava Nikolića, koji mu je lično ponudio da u Kragujevcu izgradi taj naučni centar, lično mi je preneo svoje impresije da je to fantastično. Ali, kadas je Đilas došao i ponudio mu da bude na listi Demokratske stranke za parlamentarne izbore, obećao mu je i da će biti ministar nauke. Prvi put je bio poslanik, setite se, posle je bilo još dva izborna ciklusa, bio je na listi i Demokratska stranka oba puta u Leskovcu nije prešla cenzus. Vi nemate poslanike DS-a iz Leskovca ni u ovom ni u prošlom mandatu upravo iz tog razloga. Dr Stojković je veličina i ime za nauku, ali je počeo da se bavi nekim stavrima gde očigledno nema znanje. On je pomešao u glavi da li je naučnik ili se bavi politikom. Ja mislim da on ipak najpre treba da sam sa sobom treba da reši problem, kao što mislim i da je njegova supruga, koja je Nemica, tražila da više ne žive u Leskovcu. Tu nije kriva ni država ni lokalna samouprava, ni bilo ko drugi.“

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.