Izvor: Piplmetar.rs, 28.Nov.2023, 17:31

Lenovo tuži Asus zbog kršenja patenata u više oblasti

Hongkonška kompanija tvrdi da njen tajvanski rival u Asus Zenbook laptop računarima ima čak četiri njena patenta. Zbog toga, korporacija Lenovo tuži Asus jer je navodno tehnologiju u vezi sa bežičnom komunikacijom, dijagonalnim pomeranjem tačpeda i šarkom koja omogućava laptopu da se pretvori u konfiguraciju tableta tajvanski proizvođač uvrstio u svoje uređaje kršeći njena patentna prava.
Tužba je podneta pred američkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Federalnim sudom u Kaliforniji, ali ni jedna kompanija za sada nije iznosila dodatne informacije o ovom slučaju. U saopštenju za medije, Lenovo kratko objašnjava da je njegova tužba odgovor na akcije tajvanske kompanije koja je nju tužila u avgustu 2023. pred sudom u Minhenu u vezi sa „ćelijskim tehnologijama“. Tada je kineski gigant ponudio rešenje unakrsnog licenciranja, ali od toga izgleda ništa nije bilo.
Lenovo važi za najvećeg svetskog proizvođača računara, a tvrdi da je njegova tehnologija protivno pravilima pronađena u Asus Zenbook Pro i Zenbook Flip 14 laptop uređajima, zbog čega traži za sada nepoznati iznos novčane naknade. U to spada izgubljena dobit od njegovih patenata i autorska naknada, kao i sudski nalog kojim se trajno blokira dalje kršenje patenata.
Kineska kompanija može da se pohvali sa više od 28 hiljada lansiranih patenata i još 14 hiljada koji su trenutno u procesu priznavanja, što kako tvrdi, svedoči o posvećenosti kompanije i inovacijama u stvaranju „prvih koraka“ u industriji.

Shutterstock
Na drugoj strani, tajvanski Asus imao je oko pet hiljada patenata početkom 2021. godine, dok je do kraja prošle godine došao do brojke od šest hiljada, što je i dalje neuporedivo manji broj od njegovog kineskog rivala.
Glavni Lenovo službenik za intelektualnu svojinu Džon Malgru samo je kratko povodom ovog slučaja izjavio da u kompaniji „osećaju da je došlo vreme da aktivnije afirmišu svoj portfolio patenata“ kako bi postigli veću ravnotežu u licenciranju.
„Iako je sudski postupak uvek poslednji izbor kompanije Lenovo, verujemo da moramo da zaštitimo našu intelektualnu svojinu dok nastavljamo da podstičemo transparentnost u licenciranju kako bismo omogućili stalna ulaganja u inovacije. To će obezbediti da korisnici širom sveta mogu da imaju koristi od širenja pristupačne tehnologije“, kaže Malgru u saopštenju za medije.
Međutim, detaljnije komentarisanje slučaja nijedna od kompanija nije komentarisala jer je postupak u toku.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.