Tačka na bespravnu gradnju

Izvor: B92, 24.Mar.2013, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačka na bespravnu gradnju

Beograd -- Novi Zakon o katastarskoj legalizaciji staviće tačku na bespravnu gradnju u Srbiji, veruju u Ministarstvu građevine i urbanizma.

Od donošenje Zakona o katastarskoj legalizaciji, Geodetski zavod dobio je 20 zahteva za upis prava svojine na bespravno izgrađenim objektima.

Svi oni koji su po ranije važećim zakonima podneli zahtev za legalizaciju, ne moraju da podnose prijavu katastru, već će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to, umesto njih učiniti opštine i gradovi.

Upis u katastar je besplatan, a novi zakon bi prema mišljenju nadležnih da stavi tačku na bespravnu gradnju.

Jedan od milion i trista hiljada objekata u Srbiji, koji ne postoje u zemljišnim knjigama. Većina ih je odignuta bez građevinske dozvole.

Dragan Ninković je još 1995. dobio privremenu građevinsku dozvolu za prepravke na staroj kući, i ali se do danas nije upisao u katastar kao vlasnik.

“2003. sam podeno zahtev za uknjižbu objekta, rečeno mi je da privremena dozvola ne može da bude uknjižena kao takva, već da mora da ide u proceduru legalizacije. 2010. sam ponovo podneo zahtev. Do današnjeg dana nisam dobio nikakav odgovor“, kaže Ninković.

A odgovor će, veruje ministar građevine Velimir Ilić, dati novi zakon o katastarskoj legalizaciji.

“Već 20 godina idu raznorazni zakoni i ništa nije legalizovano, 93 odsto obejkata nije legalizovano, samo 7 odsto jeste, za 20 godina“, podseća Ilić.

“Mi jedan dan moramo da podvučemo crtu i to smo želeli ovim zakonom, da ta legalizavija odnosno upis u katastar bude besplatan, a sve ono što je imovinski nesporno to znači i legalizaciju“, kaže on.

Građani će plaćati samo izradu geodetskog snimka, ukoliko je nemaju od ranije, što iznosi oko 10.000 dinara.

Pravo upisa u katastar imaju oni koji su izgradili kuće do 300 kvadrata, vikendice površine koja ne premašuje 200 kvadratnih metara, i zanatske radnje do 100 kvadrata.

Iako u Ministartvu misle da će ovo staviti tačku na bespravnu gradnju. Prema nekim ocenama, novi zakon ne donosi potrebna rešenja.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović smatra da novi zakon ohrabruje bespravne graditelje da nastave da otimaju seoske utrine i državnu imovinu.

“Ovo sa državnom imovinom znaju da opštine nisu osposobljene i ne mogu da evidentiraju kompletnmu imovinu i tamo gde ima neko interes, to će biti praksa da sagradi se neki jeftin objekat i na osnovu tog objekta knjižite se kao vlasnici“, ocenjuje on.

Samo u opštini Čajetina, kaže Stamatović, trenutno postoje tri takva slučaja. Opština se sprema da ide na sud, ali su bespravni graditelji svesni da će proces trajati dugo i da će za to vreme steći finansijsku korist.

U Ministarstvu međutim, napominju da novi zakon predviđa i da svako ko je zidao na parceli gde je korisnik ili vlasnik država, lokalna samouprava ili treće lice, može biti upisan u katastar samo kao vlasnik objekta, bez sticanja prava na zemljište, čiju će tržišnu cenu, ako želi da postane njen vlasnik, morati da plati u naredne dve godine.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.