Legalizacija objekata
Legalizacija objekata

Ovim se zakonom uređuju uslovi, početak i način ozakonjenja projekata i objekata, odnosno delova objekta izgrađenih bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju, uslovi, način i postupak izdavanja rešenja o ozakonjenju, pravne posledice ozakonjenja, kao i druga pitanja od značaja za legalizaciju objekata.

Novi zakon o ozakonjenju stupili su na snagu, i kako su najavili predstavnici vlasti krenulo se i sa praksom na terenu. Cilj je da se za što kraće vreme ozakoni što više bespravnih objekata, kako bi se konačno znalo šta je čije u Srbiji.
Ovim zakonskim rešenjem, koje je pružilo šansu građanima kako navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, podvlači se da novih rokova neće biti. Predmet ozakonjenja su sva zdanja za koja su podneti zahtevi za legalizaciju, ali i objekti za koje nije podnet zahtev za legalizaciju važećih propisa, a izgrađeni su tokom 2014. godine kada je završeno satelitsko snimanje Srbije.

Ako je ranije podnet zahtev za legalizaciju i dokumentacija, po važećem zakonu plaća se samo taksa, i to do sto kvadrata 5.000 dinara, do 200 kvadrata je cena 15.000, do 300 kvadrata je 20.000 dinara, a više do 300 kvadrata cena je 50.000 dinara. Legalizacija jeste naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za objekat, odnosno deo objekta koji je izgrađen, rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole, odnosno koji se koristi bez upotrebne dozvole.

Zakon se ne primenjuje na objekte koji su izgrađeni bez građevinske dozvole i odobrenja za izgradnju, u skladu sa propisima kojima nije bila propisana obaveza pribavljanja građevinske dozvole, i odobrenja za izgradnju. Ako nisu podneti zahtev za legalizaciju i dokumentacija, zgrada će biti propisana i biće doneto rešenje o rušenju, što će u situaciji kad investitor nije poznat dati mogućnost da se ozakoni svaki stan u zgradi. Ako nije podnet zahtev za legalizaciju potreban je i izveštaj o zatečenom stanju objekta i prostorija, dokaz o pravu svojine i plaćena taksa u navedenom iznosu. Ako zgrada ima građevinsku a nema upotrebnu dozvolu da li zgrada sa stanovima može da se upiše u katastar prema ovom zakonu. Ako zgrada ima izdatu građevinsku dozvolu od koje nije odstupljeno, onda se na takav objekat ne primenjuje ovaj zakon već se upotrebna dozvola nabavlja u redovnom postupku.

Da bi ozakonio svoju kuću i stan, garažu ili lokal, vlasnik treba da dostavi sudu dokaz o odgovarajućem pravu nad građevinskim zemljištem ili objektom. To može biti: pravosnažna sudska presuda, ugovor o prenosu prava korišćenja, ugovor o kupovini objekata. Ugovor o suinvestiranju izgradnje zdanja, Pravosnažno rešenje o nasleđivanju.
Oni koji nemaju dokaz o vlasništvu, a godinama žive u objektima moći će da ih ozakone ukoliko dostave dokaz da su savesni korisnici, plaćeni računi za struju, komunalije, plaćen porez.

Kao dokaz vlasnici mogu da prilože i obavezujuću izjavu da žive u tim prostorijama, legalizacija objekata biće završena do kraja 2016. godine, i sve što je izgrađeno bez građevinske dozvole nakon stupanja zakona na snagu, jer ima primera gde su neki nastavili sa gradnjom to će biti srušeno. Ono prethodno što je u skladu sa zakonom biće ozakonjeno i legalizovano.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Stanivuković: Bližimo se broju od 5.000 besplatno legalizovanih objekata

BANJALUKA - Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je još 40 novih rješenja za besplatnu legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2024, 10:48

Detaljnije >>

Narodni pokret Srbije: Rasprodaja državnih apoteka u završnoj fazi

LESKOVAC. Lanac državnih apoteka u postupku privatizacije. Sa njima i čuvena i nekada. jedina dežurna apoteka Hipokrat, podseća Narodni pokret Srbije Leskovac u današnjem saopštenju. Državna apotekarska ustanova Leskovac polako ali sigurno odlazi u privatno. vlasništvo. Pored apoteke u Vučju, i ostalih objekata ove ustanove, odlazi u privatno. vlasništvo i čuvena i nekada jedina dežurna apoteka Hipokrat. Zbogom Hipokrate!

Izvor: JUGpress.com, 14.Mar.2024, 09:26

Detaljnije >>

Ovo je sve što treba da znate o legalizaciji objekata: Evo koji objekti podležu ovom procesu, kolike su cene i koja dokumenta su vam neophodna

Legalizacija objekata predstavlja cilj od javnog interesa za Republiku Srbiju, te je u skladu sa tim 2018. godine na snagu stupio Zakon o Ozakonjenju Objekata.

Izvor: Blic, 13.Nov.2023, 14:15

Detaljnije >>

Legalizacija objekata - sve što treba da znate o ovom postupku

Legalizacija objekata - sve što treba da znate o ovom postupku

Legalizacija objekata predstavlja cilj od javnog interesa za Republiku Srbiju, te je u skladu sa tim 2018. godine na snagu stupio Zakon o Ozakonjenju Objekata.. Ovim zakonom se propisuju pravila za kontrolu objekata koji su izgrađeni bez dozvole ili suprotno propisima. Legalizacija objekata se odnosi na postupak kojim se naknadno izdaje građevinska i upotrebna dozvola za objekat ili deo objekta koji je izgrađen, rekonstruisan ili dograđen bez potrebnih dozvola. To...

Izvor: B92, 12.Nov.2023, 15:49

Detaljnije >>

Dva miliona nelegalnih objekata u Srbiji: NALED predlaže masovnu legalizaciju nekretnina

Skoro svaka druga nekretnina u Srbiji nije upisana u katastar i ne nalazi se na uređenom tržištu.

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2023, 09:36

Detaljnije >>

Legalizacija divlje gradnje: Prijava za struju i vodu za dve nedelje

Od 15. septembra građani mogu da počnu da se prijavljuju za priključenje nelegalno izgrađenih objekata na struju,vodu, gas ili grejanje i kanalizaciju, kaže resorni ministar

Izvor: 24sedam.rs, 02.Sep.2023, 09:41

Detaljnije >>

Nemačka na korak od legalizacije kanabisa! Evo koliko sme da se poseduje u rekreativne svrhe

Konzumacija neće biti dozvoljena u krugu od 200 metara od škola, igrališta i sportskih objekata

Izvor: 24sedam.rs, 16.Avg.2023, 15:33

Detaljnije >>