Legalizacija objekata
Legalizacija objekata

Ovim se zakonom uređuju uslovi, početak i način ozakonjenja projekata i objekata, odnosno delova objekta izgrađenih bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju, uslovi, način i postupak izdavanja rešenja o ozakonjenju, pravne posledice ozakonjenja, kao i druga pitanja od značaja za legalizaciju objekata.

Novi zakon o ozakonjenju stupili su na snagu, i kako su najavili predstavnici vlasti krenulo se i sa praksom na terenu. Cilj je da se za što kraće vreme ozakoni što više bespravnih objekata, kako bi se konačno znalo šta je čije u Srbiji.
Ovim zakonskim rešenjem, koje je pružilo šansu građanima kako navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, podvlači se da novih rokova neće biti. Predmet ozakonjenja su sva zdanja za koja su podneti zahtevi za legalizaciju, ali i objekti za koje nije podnet zahtev za legalizaciju važećih propisa, a izgrađeni su tokom 2014. godine kada je završeno satelitsko snimanje Srbije.

Ako je ranije podnet zahtev za legalizaciju i dokumentacija, po važećem zakonu plaća se samo taksa, i to do sto kvadrata 5.000 dinara, do 200 kvadrata je cena 15.000, do 300 kvadrata je 20.000 dinara, a više do 300 kvadrata cena je 50.000 dinara. Legalizacija jeste naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za objekat, odnosno deo objekta koji je izgrađen, rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole, odnosno koji se koristi bez upotrebne dozvole.

Zakon se ne primenjuje na objekte koji su izgrađeni bez građevinske dozvole i odobrenja za izgradnju, u skladu sa propisima kojima nije bila propisana obaveza pribavljanja građevinske dozvole, i odobrenja za izgradnju. Ako nisu podneti zahtev za legalizaciju i dokumentacija, zgrada će biti propisana i biće doneto rešenje o rušenju, što će u situaciji kad investitor nije poznat dati mogućnost da se ozakoni svaki stan u zgradi. Ako nije podnet zahtev za legalizaciju potreban je i izveštaj o zatečenom stanju objekta i prostorija, dokaz o pravu svojine i plaćena taksa u navedenom iznosu. Ako zgrada ima građevinsku a nema upotrebnu dozvolu da li zgrada sa stanovima može da se upiše u katastar prema ovom zakonu. Ako zgrada ima izdatu građevinsku dozvolu od koje nije odstupljeno, onda se na takav objekat ne primenjuje ovaj zakon već se upotrebna dozvola nabavlja u redovnom postupku.

Da bi ozakonio svoju kuću i stan, garažu ili lokal, vlasnik treba da dostavi sudu dokaz o odgovarajućem pravu nad građevinskim zemljištem ili objektom. To može biti: pravosnažna sudska presuda, ugovor o prenosu prava korišćenja, ugovor o kupovini objekata. Ugovor o suinvestiranju izgradnje zdanja, Pravosnažno rešenje o nasleđivanju.
Oni koji nemaju dokaz o vlasništvu, a godinama žive u objektima moći će da ih ozakone ukoliko dostave dokaz da su savesni korisnici, plaćeni računi za struju, komunalije, plaćen porez.

Kao dokaz vlasnici mogu da prilože i obavezujuću izjavu da žive u tim prostorijama, legalizacija objekata biće završena do kraja 2016. godine, i sve što je izgrađeno bez građevinske dozvole nakon stupanja zakona na snagu, jer ima primera gde su neki nastavili sa gradnjom to će biti srušeno. Ono prethodno što je u skladu sa zakonom biće ozakonjeno i legalizovano.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: JužneVesti.com, 07.Okt.2019, 09:13

Ponavlja se legalizacija objekata Banje Topilo, dok Grad priprema njihovo rušenje

Ponavlja se legalizacija objekata Banje Topilo, dok Grad priprema njihovo rušenje

Objekti u Banji Topilo oko kojih se godinama spore vlasnici i Grad Niš bi, po odluci Upravnog suda, trebalo da ponovo prođu kroz postupak legalizacije. Ovaj sud je, prema rečima zastupnice Privrednog društva Banja Topilo Nataše Nikolić utvrdio da nije ispoštovana procedura prilikom ozakonjenja. Grad, s druge strane, priprema rušenje tih zgrada.. Vlasnici nisu legalizovali objekte, a upravo ovo, kao i to da što nezakonito koriste termalne vode, bili su glavni argument...

Detaljnije >>


Izvor: RTS, 17.Sep.2019, 10:07

Internet baze podataka put ka bržoj legalizaciji objekata

Internet baze podataka put ka bržoj legalizaciji objekata

U isti sat, precizno u minut, London se iz satelita snima svakih sedam dana. Kada u Srbiji pričamo o nelegalnim objektima, koristimo satelitski snimak iz 2015. godine. On pokazuje da ima više od 4.000.000 neupisanih objekata, a ozakonjenje još 1.400.000 ide sporo. Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković kaže da će građani uskoro moći preko interneta da prate kakva je sudbina njihovih predmeta. ...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 08.Sep.2019, 15:55

DRŽAVA UBRZAVA LEGALIZACIJU Uvodi se novi elektronski servis

Od usvajanja poslednjeg Zakona o ozakonjenju, papire je dobilo svega 227.814 objekata. Vlasnici preostalih oko 1,4 miliona...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 08.Sep.2019

Legalizacija "divljih" objekata ide veoma sporo, u planu uvođenje servisa koji će ubrzati proceduru

Svega 227.814 objekata ozakonjeno je od usvajanja poslednjeg Zakona o ozakonjenju, dok vlasnici preostalih oko 1,4 miliona zgrada, kuća i poslovnih prostora još čekaju ozakonjenje i uglavnom ne znaju kakva je sudbina njihovih predmeta.. U Ministarstvu građevinarstva najavljuju uvođenje novog servisa koji će omogućiti da svaki građanin na internetu "prati" svoj slučaj, odnosno da vidi u kojem je statusu, kao i koja služba se u tom trenutku njime bavi. To će biti...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 06.Sep.2019, 22:05

Država ubrzava legalizaciju

Država ubrzava legalizaciju

Dosad od 1,6 miliona objekata, ozakonjeno 227.814. Na sajtu će biti moguće pratiti status predmeta. Pilot-projekat počinje u Beogradu OD usvajanja poslednjeg Zakona o ozakonjenju, papire je dobilo svega 227.814 objekata. Vlasnici preostalih oko 1,4 miliona zgrada, kuća i poslovnih prostora još čekaju ozakonjenje i uglavnom ne znaju kakva je sudbina njihovih predmeta. U Ministarstvu građevinarstva najavljuju uvođenje novog servisa koji će omogućiti da svaki građanin...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 14.Avg.2019, 19:02

Radojičić: Nema zastoja u postupku legalizacije objekata

Ne postoji zastoj u odlučivanju po zahtevima koje su građani podneli, a koji se odnose na legalizaciju, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić za Beogradsku hroniku.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 08.Avg.2019, 17:22

Uhapšeni službenici: Omogućili legalizaciju bez zakonskih uslova

Uhapšeni službenici: Omogućili legalizaciju bez zakonskih uslova

MUP je u saradnji sa BIA i Višim tužilaštvom u Kraljevu uhapsio četvoro osumjničenih da su omogućili legalizaciju objekta koji nije ispunjavao zakonske uslove. Uhapšeni su T. S. (53), odgovorno lice gradske uprave za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine u Kragujevcu, i M. R. (58), zaposlena u gradskoj upravi, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu. Policija...

Detaljnije >>