Legalizacija objekata
Legalizacija objekata

Ovim se zakonom uređuju uslovi, početak i način ozakonjenja projekata i objekata, odnosno delova objekta izgrađenih bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju, uslovi, način i postupak izdavanja rešenja o ozakonjenju, pravne posledice ozakonjenja, kao i druga pitanja od značaja za legalizaciju objekata.

Novi zakon o ozakonjenju stupili su na snagu, i kako su najavili predstavnici vlasti krenulo se i sa praksom na terenu. Cilj je da se za što kraće vreme ozakoni što više bespravnih objekata, kako bi se konačno znalo šta je čije u Srbiji.
Ovim zakonskim rešenjem, koje je pružilo šansu građanima kako navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, podvlači se da novih rokova neće biti. Predmet ozakonjenja su sva zdanja za koja su podneti zahtevi za legalizaciju, ali i objekti za koje nije podnet zahtev za legalizaciju važećih propisa, a izgrađeni su tokom 2014. godine kada je završeno satelitsko snimanje Srbije.

Ako je ranije podnet zahtev za legalizaciju i dokumentacija, po važećem zakonu plaća se samo taksa, i to do sto kvadrata 5.000 dinara, do 200 kvadrata je cena 15.000, do 300 kvadrata je 20.000 dinara, a više do 300 kvadrata cena je 50.000 dinara. Legalizacija jeste naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za objekat, odnosno deo objekta koji je izgrađen, rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole, odnosno koji se koristi bez upotrebne dozvole.

Zakon se ne primenjuje na objekte koji su izgrađeni bez građevinske dozvole i odobrenja za izgradnju, u skladu sa propisima kojima nije bila propisana obaveza pribavljanja građevinske dozvole, i odobrenja za izgradnju. Ako nisu podneti zahtev za legalizaciju i dokumentacija, zgrada će biti propisana i biće doneto rešenje o rušenju, što će u situaciji kad investitor nije poznat dati mogućnost da se ozakoni svaki stan u zgradi. Ako nije podnet zahtev za legalizaciju potreban je i izveštaj o zatečenom stanju objekta i prostorija, dokaz o pravu svojine i plaćena taksa u navedenom iznosu. Ako zgrada ima građevinsku a nema upotrebnu dozvolu da li zgrada sa stanovima može da se upiše u katastar prema ovom zakonu. Ako zgrada ima izdatu građevinsku dozvolu od koje nije odstupljeno, onda se na takav objekat ne primenjuje ovaj zakon već se upotrebna dozvola nabavlja u redovnom postupku.

Da bi ozakonio svoju kuću i stan, garažu ili lokal, vlasnik treba da dostavi sudu dokaz o odgovarajućem pravu nad građevinskim zemljištem ili objektom. To može biti: pravosnažna sudska presuda, ugovor o prenosu prava korišćenja, ugovor o kupovini objekata. Ugovor o suinvestiranju izgradnje zdanja, Pravosnažno rešenje o nasleđivanju.
Oni koji nemaju dokaz o vlasništvu, a godinama žive u objektima moći će da ih ozakone ukoliko dostave dokaz da su savesni korisnici, plaćeni računi za struju, komunalije, plaćen porez.

Kao dokaz vlasnici mogu da prilože i obavezujuću izjavu da žive u tim prostorijama, legalizacija objekata biće završena do kraja 2016. godine, i sve što je izgrađeno bez građevinske dozvole nakon stupanja zakona na snagu, jer ima primera gde su neki nastavili sa gradnjom to će biti srušeno. Ono prethodno što je u skladu sa zakonom biće ozakonjeno i legalizovano.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 19.Sep.2017, 14:37

U Odeljenju za prostorno uređenje ZATRPANI PREDMETIMA: Na legalizaciju u Banjaluci čeka više od 10.000 objekata

U Odeljenju za prostorno uređenje ZATRPANI PREDMETIMA: Na legalizaciju u Banjaluci čeka više od 10.000 objekata

U Odeljenju za prostorno uređenje trenutno je aktivno oko 10.900 predmeta za legalizaciju, dok je do sada izdato 4.500 naknadnih građevinskih dozvola.. Brojni Banjalučani požalili su se da se zahtevi sporo rešavaju, a među njima je i jedan koji kaže da od kraja prošle godine čeka legalizaciju kuće. - Još malo će godina otkako smo predali zahtev. Za to vreme niko nije izašao na teren - zvali smo nekoliko puta Gradsku upravu, pitali kad možemo da očekujemo...

Detaljnije >>


Izvor: BanjalukaLive.com, 07.Sep.2017, 23:27

Skupe naknade koče legalizaciju nekretnina u Srpskoj

Skupe naknade koče legalizaciju nekretnina u Srpskoj

Legalizaciju u Republici Srpskoj usporavaju brojne takse i dodatne naknade koje se obračunavaju prilikom postupka legalizacije, zbog čega Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS razmatra osnovanost plaćanja pojedinih taksi.Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić je potvrdila da se građani žale da iznosi koje plaćaju za legalizaciju objekata za koje je utvrđena fiksna naknada često budu znatno veći od naknade definisane...

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 07.Sep.2017

Skupe naknade koče legalizaciju nekretnina u Srpskoj

Skupe naknade koče legalizaciju nekretnina u Srpskoj

– Građani plaćaju dodatne takse koje su znatno veće od naknade definisane zakonom – Ministarstvo razmatra osnovanost plaćanja pojedinih naknada BANJALUKA – Legalizaciju u Republici Srpskoj usporavaju brojne takse i dodatne naknade koje se obračunavaju prilikom postupka legalizacije, zbog čega Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS razmatra osnovanost plaćanja pojedinih taksi. Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2017, 13:53

U Novom Sadu decenijama nelegalno građeni i nadograđivani vrtići

U Novom Sadu decenijama nelegalno građeni i nadograđivani vrtići

Postupak legalizacije divlje gradnje pokazao je su novosadske vlasti proteklih decenija gradile i dograđivale vrtiće bez građevinskih i upotrebnih dozvola.. Na osnovu Zakona o ozakonjenju koji je donet 2015. godine, Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" je prošle godine pokrenula postupak legalizacije vrtića i delova vrtića koji nemaju potrebne dozvole, a firma koja je dobila taj posao je tokom rada ustanovila da je prvobitan spisak objekata koje treba legalizovati veći.

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 16.Avg.2017, 08:16

Štale, ambari i pomoćni objekti u procesu ozakonjenja

Štale, ambari i pomoćni objekti u procesu ozakonjenja

Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture ušlo je u treću fazu ozakonjenja nezakonito izgrađenih objekata u Srbiji. Treća faza je, kažu, najznačajnija jer se radi o rešenjima o ozakonjenju. Na spisku komisija za ozakonjenje resornog ministrastva našli su se i pomoćni i ekonomski objekti. Za 100.000 objekata rešenja su doneta. Još pre šest godina kuću i pomoćne objekte na svom gazdinstvu,...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 07.Avg.2017, 17:20

Ostali divlji: Legalizaciju prošao tek svaki 20.

Ostali divlji: Legalizaciju prošao tek svaki 20.

Na teritoriji Srbije do sada je doneto više od 80.000 rešenja o ozakonjenju nelegalne gradnje, a divljih objekata za stanovanje je više od 1,6 miliona.. Foto: MONDO/Georgi Mitev Šantek ... obaveštenje građevinske inspekcije. Brojem rešenja o ozakonjenju ne možemo biti sasvim zadovoljni, ali možemo da kažemo da imamo velike pomake, izjavila je danas pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Darinka Đuranova. Ona je objasnila...

Detaljnije >>

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Jul.2017, 00:12

Počelo rušenje tržnog centra Kalenić

Počelo rušenje tržnog centra Kalenić

BEOGRAD - Opština Vračar počela je u petak, u sklopu uređenja Kalenić pijace da ruši mali tržni centar na uglu Krunske i Viške ulice. Vlasnici objekata smatraju da im se na taj način nanosi nepravda, jer su objekte, kao privremene, kupili od te iste opštine, a zatim nakon donošenja Zakona o ozakonjenju objekata, podneli i zahtev za legalizaciju.. Opština je prvo donela rešenje po kome će čekati odluku o legalizaciji, ali je potom izdala novo kojim kreće u rušenje.

Detaljnije >>