Legalizacija objekata: Porez se plaća najviše za pet godina unazad

Izvor: B92, 25.Okt.2019, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legalizacija objekata: Porez se plaća najviše za pet godina unazad

Novi Sad -- Postupak legalizacije objekata koji su izgrađeni bez građevinske dozvole doneo je prilične promene u zemljišnim knjigama i poreskim podacima.

Umesto starih kuća i šupa, tu su se sada našle nove kuće, soliteri, garaže… S tim promenama stižu i nove poreske obaveze. Sve te promene i nova gradnja retko kada su od juče, već je sve to decenijama stajalo tu.

Zato vlasnici koji su konačno dobili pravo stanje stvari u zemljišnim knjigama plaćaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i porez prema novoupisanim podacima. Ali to ih ne oslobađa u potpunosti obaveza koje su nastale prethodnih godina, piše "Dnevnik".

60 rata je mogućnost za izmirenje duga

Neko ko je sazidao novu kuću pre dvadesetak ili više godina, a porez plaćao za staru kuću, šta može očekivati sada kada se faktičko stanje poklopilo s onim u zemljišnim knjigama?

"Po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, obaveze po osnovu poreza na imovinu ne mogu se naplaćivati na rok duži od pet godina unazad. Ukoliko obveznici mogu da dokažu da je do promene došlo u kraćem roku, pre, recimo, godinu ili dve, onda porez ide retroaktivno za taj period", kaže Nikolina Šerfeze, šef lokalne poreske administracije u Zrenjaninu.

Te obaveze zastarevaju za pet godina pa im ono unazad neće biti naplaćeno. Međutim, čak i kada su kuće ili drugi objekti bili sazidani bez papira, to vlasnike nije oslobađalo poreza. Oni su bili u obavezi da lokalnim poreskim administracijama prijave faktičko stanje na terenu. Za te obveznike će važiti ista pravila, pa i olkašice, kao i za one stare. Tako se vrednost objekta umanjuje 0,8 odsto godišnje u odnosu na tržišnu vrednost, odnosno osnovicu, s tim da ukupno umanjenje ne može biti veće od 40 odsto.

Kratak zakonski rok

Naš poslednji Zakon o legalizaciji objekata donet je u novembru 2015. godine. Od tada pa do prošlog meseca popisano je 1,6 miliona objekata razne nelegalne gradnje. Postupak legalizacije okončan je za 227.814 objekata, odnosno kuća, vila, garaža. Rok za okončanje tog postupka je konac 2023. godine.

Hoće li popisivači uspeti da urade sve o roku ili sledi produžetak, znaćemo za nekoliko godina. Ne bi bilo prvi put da se rok produži. Bitno je da se to uradi jer smo jedna od zemalja u Evropi koje imaju najviše nelegalnih objekata.

Obveznici na čijim nekretninama su promene bile manje, što se kaže – kozmetičke, lakše će platiti razliku čak i kada to moraju da učine za prethodnih pet godina. Tamo gde su promene, pa i zaostale sume, veće, ti obveznici, kao i svi oni kojima su se dugovi nagomilali, imaju pravo na reprogram poreskog duga.

Bitno je da se nadležnoj poreskoj administraciji obrate pre nego što počne prinudna naplata. Naplata se može podeliti na do 60 rata. Obvzenik je dužan da redovno ispunjava tekuće obaveze i one koje ima po osnovu reprograma. Tada za stara dugovanja dobija i otpis zatezne kamate od 50 odsto.

Svi koji imaju šta da legalizju a na vreme su podneli zahtev, treba da pogledaju kako ide postupak za njihov predmet i kada će se okončati. Osim što će s poreznicima imati čist račun, nekretnina će imati i veću vrednost na tržištu. Budući kupac ima čistu situaciju i nema zaostalih obaveza.
Pogledaj vesti o: Legalizacija,   Legalizacija objekata

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.