Moguć produžetak legalizacije

Izvor: B92, Beta, 16.Jul.2009, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć produžetak legalizacije

Beograd -- Ministar Oliver Dulić kaže da je moguće da će biti prihvaćen predlog gradonačelnika Beograda da se dozvoli legalizacija divlje sagrađenih objekata posle 2003.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas nadaju se da će time biti rešen problem nelegalne gradnje, ali najavljuju jasne kriterijume i različit cenovnik za legalizaciju objekata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u skladu sa njihovom namenom.

Tačno u podne, na vrela beogradska 32 stepena, ministar Oliver Dulić i gradonačelnik Dragan Đilas novinarima su pokazali novo dvorište za reciklažu na Adi Huji.

Ministar i gradonačelnik ovih toplih letnjih dana zajedno će se baviti još jednom vrućom temom - legalizacijom nelegalno podignutih objekata.

Beogradska vlast predložila je da se omogući legalizacija svih objekata sagrađenih do dana donošenja zakona, a ne samo do 2003. godine i otpočela analizu urbanističkog stanja u prestonici, pa je gradonačelnik raportirao ministru.

"Mi smo s tim, ministre, počeli pre mesec dana pošto smo svedoci da šetajući ulicama vidimo da mnogi objekti jednostravno ne odgovaraju onome što bi trebalo da budu. Napravili smo ovu analizu da bi zaista znali kakva je situacija, dali podršku inspektorima da kad izađu na teren pozovu gradonačelnika, pa da vidimo da li će se red poštovati ili neće”, rekao je Đilas.

Ministar Dulić veruje da će gradonačelnik Beograda uspeti u svojoj nameri.

"Ja verujem Draganu Đilasu jer znam da ima dovoljno energije i dovoljno resursa da to uspe. Moram da kažem da ne verujem svakom gradonačelniku u Srbiji i svakom građevinskom inspektoru da će istrajati na tome i to je naš problem”, kazao je Dulić.

"Ko nama garantuje da od danas do nekog trenutka neće nići još ko zna koliko nelegalnih objekata”, pita se ministar.

Dulić obećava da će postojati jasni kriteriju po kojima će se određivati šta je će moći da se legalizuje.

"Prvo ćemo da podelimo objekte prema nameni jer različito je kada je neko gradio butik, tržni centar, stambenu zgradu sa 20 stanova koje je prodavao na tržištu ili kuću za sebe - štalu ili neki objekat za poljoprivredu. Ima razlike da li je neko nadzidao dva sprata na zgradi pa je ugrozio statiku objekta i maltretirao komšiju pa sad to hoće da legalizuje.”, smatra on.

"Nama je jasno da niko nikada neće srušiti cela naselja u kojima danas žive ljudi koji su gradili te kuće, kršili zakon, činili su krivično delo, ali je i država imala odgovornost”, naveo je Dulić.

Predlog gradonačelnika Beograda mogao bi da dobiti podršku nadležnog ministarstva ako bi, prema rečima ministra Dulića, sadržao elementarnu pravdu.

Ministar je takođe najavio i da će legalizaciju objekata čiji su investitori ugasili firme ili nisu u Srbiji plaćaće vlasnici objekta.

Zajednički je cilj da ovo bude poslednji zakon ove vrste i da se time zatvori knjiga nelegalne gradnje u Srbiji.

Vlasnici oduzete imovine protiv zakona

Predstavnici vlasnika oduzete imovine zatražili su povlačenje Predloga zakona o uređenju prostora i izgradnji jer se njime "otvara put korupciji i legalizaciji kriminala".

Predlogom zakona o uređenju prostora i izgradnji, koji je na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije, prema oceni Lige za zaštitu privatne svojine, predviđeno je prisvajanje nezakonito stečene imovine.

Predsednica Lige Dragana Milovanović je na konferenciji za novinare rekla da se tim zakonom uređuju svojinski odnosi na građevinskom zemljištu tako što se štite interesi "tajkunskih imperija", jer se omogućuje sadašnjim korisnicima građevinskog zemljišta da postanu njegovi vlasnici.

Ona je predložila da se pre zakona o uređenju prostora i izgradnji usvoje zakoni o restituciji i o svojini, kao sistemski zakoni koji bi omogućili povraćaj imovine bivšim vlasnicima i trajnu zaštitu stečenih vlasničkih prava.

Predsednik Saveza jevrejskih opština u Srbiji Aleksandar Nećak je ocenio da je Vlada Srbije, da bi ispunila zahteve finansijskih moćnika, odložila donošenje zakona o restituciji dok sve vrednije građevinsko zemljište ne pređe u njihovo vlasništvo, pa bivši vlasnici neće imati šta da potražuju u naturi.

On je naveo da su se vlasnici oduzete imovine obratili svim nadležnim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava, ali i poslaničkim grupama u Skupštini Srbije, kako bi Predlog zakona o uređenju prostora i izgradnji bio povučen, ali da su se samo poslanici Srpskog pokreta obnove i Partije ujedinjenih penzionera izjasnili da neće glasati za taj zakon.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neizvesno da li će biti produžetka legalizacije

Izvor: Danas, 15.Jul.2009, 22:00

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je juče da još uvek ne zna da li će novim zakonom o planiranju i izgradnji biti omogućen produžetak legalizacija bespravno podignutih objekata. „Imamo najavu amandmana koji će podneti veliki gradovi, a o prihvatanju takvog...

Nastavak na Danas...

Investitori će biti srećni

Izvor: Politika, 15.Jul.2009

Oni koji su bez dozvole gradili stanove za tržište platiće najvišu cenu legalizacije. – Sprečićemo sve one koji su kupovali preduzeća s namerom da ih zatvore i da se obogate pretvaranjem u skupo građevinsko zemljište. – Ne plašimo se nijednog međunarodnog suda ..Ključna ideja za pisanje...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.