Vlasnici plaćaju legalizaciju objekata

Izvor: RTS, 16.Jul.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnici plaćaju legalizaciju objekata

Prema Predlogu zakona o uređenju prostora i izgradnji, legalizaciju objekata čiji su investitori ugasili firme ili nisu u Srbiji, plaćaće vlasnici objekta, najavio je resorni ministar Oliver Dulić.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je da će, prema Predlogu zakona o uređenju prostora i izgradnji, legalizaciju objekata čiji su investitori ugasili firme ili nisu u Srbiji, plaćati vlasnici objekta.

"Ukoliko je neko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kupio takav stan, znao je da kupuje stan pod rizikom i moraće da ga legalizuje. Imaće ubrzanu proceduru i lak način sa malo dokumentacije, a postaće i vlasnik zemljišta ispod legalizovanog objekta", objasnio je Dulić novinarima, prilikom posete reciklažnom dvorištu na Adi Huji.

Prema rečima ministra, u Srbiji ima oko milion nelegalizovanih objekata uključujući i državne, a glavni problem je što ne postoje garancije da se ubuduće neće graditi nelegalno.

"Upozoravam da svi shvate ozbiljno ovaj zakon i ako neko ubuduće bude nelegalno gradio, mora da shvati da je to zločin. U većini zemalja zapadne Evrope to je nezamislivo, pa ne postoje zakoni protiv divlje gradnje", kazao je Dulić.

Beograd "rak rana" urbanizma

Ministar prostornog planiranja je dodao da je jasno definisano koji objekti neće moći da se legalizuju, odnosno oni koji su "bahato građeni na tuđem zemljištu" i dodao da je Beograd "rak rana" urbanizma.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je istakao da je zakon o uređenju prostora i izgradnji najvažniji od svih koji će biti usvojeni ove godine.

Njime će se, između ostalog, legalizovati zemljište koje je neko pre 15 godina "stekao bez tereta, kupujući državne firme, a kasnijom privatizacijom shvatio da je to njegovo".

"Kad se zakon usvoji, više neće biti kompromisa i bićemo maksimalno rigorozni", naglasio je Đilas.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je ranije da legalizacija u Srbiji može da bude okončana za dve godine, ukoliko republički parlament usvoji Predlog zakona o uređenju prostora i izgradnji.

Prvo reciklažno dvorište

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas obišli su prvo reciklažno dvorište Javnog preduzeća "Gradska čistoća", u Beogradu, na Adi Huji.

Direktor tog preduzeća Miroslav Vesković je naveo da vozila te firme iz specijalnih kontejnera u to dvorište dovoze metalnu ambalažu, plastiku i papir, koji se mere, dodatno selektuju, presuju, baliraju i dalje prodaju.

"Ovo je prvo od četiri reciklažna dvorišta koja planiramo da napravimo. Postavili smo u Beogradu 38 reciklažnih ostrva i jako smo zadovoljni prvim rezultatima. Građani se pridržavaju i selektuju otpad", rekao je Vesković.

Direktor "Gradske čistoće" je naveo da će preostala tri reciklažna dvorišta biti u Zemunu, na Čukarici i na Zvezdari i najavio da će od septembra početi projekat edukacije po školama i vrtićima.

Prema Veskovićevim rečima, staklo se prikuplja na deponiji u Vinči, jer trenutno ne postoji tržište za njegovu preradu.

Dulić je rekao da akcija "Očistimo Srbiju", koja se sprovodi nekoliko meseci, daje odlične rezultate i da se građani ponašaju moderno i civilizovano kad im se omogući.

"Akcijom je dokazano i da postoji tržište za sekundarne sirovine, a uspeli smo i da otvorimo nova radna mesta", naveo je ministar.

Ministar životne sredine je najavio da će u narednih nekoliko meseci biti uvedeni ekonomski instrumenti koji će podrazumevati isplatu za sakupljanje otpada, kao i da se neće odustati od otvaranja pogona za upravljanje i preradu posebnih tokova otpada.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.