Vujović: Izlazak iz krize za dve godine

Izvor: RTS, 14.Mar.2013, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Izlazak iz krize za dve godine

Srbija može da napreduje na polju inovacija i ima šanse da se 2015. godine izvuče iz usporenog rasta i krene napred, ocenjuje profesor ekonomije Dušan Vujović, navodeći da su izvoz i proizvodne usluge glavna šansa Srbije. Treba izabrati kurs dinara koji je dovoljno stabilan, ali i dovoljno fleksibilan da zatvori deficite, kaže Vujović.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Dušan Vujović uveren je da će Srbija izaći iz krize 2015. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vujović, koji je dugogodišnji ekonomista Svetske banke, kaže da Srbija može da napreduje na polju inovacija, koje su glavni izvor rasta u svetu.

"U Evropi postoji velika inicijativa u jednistvenom prostoru za istraživanje koje je osnova razvoja, postoji inicijativa oko takozvane pametne specijalizacije. To su procesi koji traže najmanje dve godina da bi se efekti videli, zato kažem da Srbija ima šanse da se 2015. godine izvuče iz usporenog rasta i krene napred", rekao Vujović.

Vujović, koji je učestnik "Biznis foruma" na Kopaoniku, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da će obnova rasta biti zasnovana na novoj industriji.

"Moramo da hvatamo korak sa svetom koji se menja i pravi procesne, proizvodne i organizacione inovacije. Svet je danas drugačiji. Neko je lepo pomenuo na Forumu da naša lokacija postaje sve značajnija", navodi Vujović, ističući da Srbija može u Beč da isporučuje sve - od kolača do automobilskih delova.

Prema njegovim rečima, postalo je jasno da država shvata da mora da stvori prostor privredi, a veliki biznismeni shvataju da moraju da nađu način da morednizuju svoj biznis i da nađu svoje mesto u izvou.

"Uvozni lobi, koji je bio glavni izvor rasta, finansiran spoljnim dugovima, prestaje da bude alternativa koja može na dugi rok da obezbedi Srbiji izvor rasta zaposlenosti i ostalog. Okretanje ka izvozu i proizvodnim poslovnim uslugama glavna je šansa Srbije", ocenjuje Vujović.

Kada je reč o dinaru, Vujović kaže da je postojeći kurs precenjen, ali da treba imati u vidu da menjanje kursa dinara nailazi na brojne otpore.

"Mnogo stanovništva je zaduženo u devizama ili deviznim klauzalama, država ima velike dugove. Postoji mnogo realnih interesa koji su protiv toga da dinar mnogo klizi. Smatram da treba naći srednje rešenje", kaže Vuković.

Zakljujuče da treba izabrati kurs koji je dovoljno stabilan, ali i dovoljno fleksibilan kako bi zatvorio unutrašnje i spoljne deficite.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.