Upravnici zgrada: Do licence i bez obuke

Izvor: Večernje novosti, 27.Jul.2017, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upravnici zgrada: Do licence i bez obuke

Kandidati mogu da polažu ispit za upravnike zgrada i ako nisu prošli kurs. Oni koji se za polaganje spremaju od kuće uštedeće 30.000 dinara. U PKS kažu da predavanja nisu bila obavezna SUGRAĐANI koji žele da postanu profesionalni upravnici nisu u obavezi da prođu obuku Privredne komore Srbije! Da bi mogli da polažu ispit i dobiju licencu za rad neophodno je samo da uplate taksu u iznosu od 15.600 dinara za test, upis u registar i izdavanje "diplome". A njihovo je pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da odluče da li će pohađati nastavu ili će se za ispitni rok spremati kod kuće. Iako se u javnosti stekao utisak da je za testiranje i licenciranje neophodno da budući upravitelji zgrada završe sedmodnevnu obuku, koja košta 30.000 dinara, ovo nije preduslov. Ukoliko budući kućepazitelj smatra da ispit može da spremi bez pojašnjenja predavača i da mu obuka nije potrebna, moći će da preskoči predavanja. A zakone i ostale udžbenike, koji su sastavni deo literature, moraćr da pribavi i prouči sam. - Bio sam zainteresovan da se bavim ovim poslom, jer sam u penziji, ali nisam imao 30.000 dinara za obuku - kaže Predrag Milanović. - Da sam ranije znao da mogu samo da polažem, a da uz literaturu ispit spremim kod kuće, verovatno bih probao. Iz Privredne komore Srbije (PKS) potvrđuju da predavanja nisu obavezna i kažu da u Pravilniku o organizovanju ispita i sticanju licenci nisu navedena kao uslov za ispit. Shodno odluci, svaki kandidat može da proceni da li je u mogućnosti da samo uz pomoć literature spremi test. - Uvek je bolje da se gradivo savlada uz pomoć predavača - kaže Mirjana Kovačević iz PKS. - Na predavanjima mogu da pitaju sve što im nije jasno. Ipak, ako ne žele, imaju spisak literature na sajtu, pa mogu da je nabave i spremaju sami. A potom samo plate taksu i izađu na ispit. TESTIRANjE DVA PUTA GODIŠNjE PISANI deo ispita beogradski upravnici polagali su u ponedeljak, a do kraja jula biće poznati rezultati. Nakon toga ih od 2. avgusta očekuje usmeno propitivanje, pa dodela prvih licenci. Naredni ispitni rok biće organizovan u septembru, a u narednom periodu obuke će biti obavljane u proseku dva put godišnje.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Građani Srbije više NE MORAJU ovo da plaćaju!

Izvor: BKTV News, 27.Jul.2017

Međutim, postoji jedna caka!..Sugrađani koji žele da postanu profesionalni upravnici nisu u obavezi da prođu obuku Privredne komore Srbije. Da bi mogli da polažu ispit i dobiju licencu za rad neophodno je samo da uplate taksu u iznosu od 15.600 dinara za test, upis u registar i izdavanje "diplome"....

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.