U Srbiji više niko ne uzima kredit?

Izvor: BKTV News, 26.Jun.2012, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji više niko ne uzima kredit?

Finansijske kuće koje posluju na našem tržištu su likvidne, ali klijenta koji traže kredite a za koje postoji pretpostavka da će ih redovno vraćati je malo.
Dugovanja privrede, građana i preduzetnika zaustavila su se prošlog meseca na sumi od 2.015 milijardi dinara.
To pokazuju i podaci Udruženja banaka i Kreditnog biroa Srbije.
To je 3,8 posto više nego mesec ranije. Ali ako u obzir uzmemo inflaciju, a posebno kurs dinara prema evru, zaduženost sve tri kategorije >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << klijenata beleži pad. Privredna aktivnost je slaba, građani strepe za radno mesto. U banku po zajam niko ne žuri.
Zato bankari pokušavaju da nađu „klijente koji obećavaju„ gde god mogu.
Jedna od kategorija koje prilično kubure s vraćanjem kredita su preduzetnici: čak 12,6 odsto njihovih zajmova je u docnji.
Jedan vid kamata ipak bi mogao u narednom periodu kliznuti naniže. To su one koje se odobravaju na kreditne kartice. Paprene su i obavezno idu preko 30 posto godišnje.
“Sve je više klijenata među građanima koji bi rado uzeli zajam na kratak rok jer im to izgleda manje rizično” , objašnjava direktor glavne filijale AIK banke za Vojvodinu Slobodan Racić.
“Tako se smanjuje strah od skoka evra pa i gubitka posla. Kamate na standardne kredite, ni u dinarima ni u evrima, neća pasti. Ali u narednom periodu očekujem preispitivanje kamata na najskuplje pozajmice”.
Trgovci se žale na pad prometa, kupci se sve teže odlučuju za kreditne kartice pa bi u tom segmentu ponude moglo doći do preispitivanja i kamata i drugih činilaca.
Može se očekivati da će broj usluga u tom domenu rasti i da će kamate na njih ubuduće biti različite. Banke nisu jedine koje su zainteresovane za to. Sve je više trgovačkih kuća koje sugerišu da stalno tragamo za uslugom koja bi u što većoj meri odgovarala njima, nama i potrošačima.
Izvor: Dnevnik
Tweet
Pogledaj vesti o: Kurs dinara

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.