SSP: Nema opravdanih razloga za najavljeno povećanje cena putarina

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jun.2019, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SSP: Nema opravdanih razloga za najavljeno povećanje cena putarina

Stranka slobode i pravde Dragana Djilasa je danas ocenila da je najavljeno poskupljenje putarine u Srbiji za 12 odsto "neopravdano" jer, kako se navodi, od poslednjeg povećanja cena 2017. godine "nije poboljšan kvalitet puteva, kurs dinara nije smanjen, a cena nafte koja utiče na troškove održavanja, nije porasla".

Navodeći da je "nedopustivo da cena putarine kroz Srbiju u jednom smeru bude veća od cene vinjete >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za neograničeno 10-dnevno korišćenje autoputeva kroz Madjarsku ili Austriju", ta stranka je u saopštenju navela da, "ako nedostaju pare za JP Putevi Srbije, to je samo zato što se, umesto zakonom garantovanog održavanja puteva I i II reda, od naplaćene putarine, po Vučićevom nalogu grade besmislene putni pravci poput onog ka Prištini".

"Zahtevamo da se hitno uvede red u održavanje puteva i izgradnju putne infrastrukture, kao i da državni organi ispitaju sve malverzacije u povezanim preduzećima koje redovno dobijaju poslove na tenderima. Tako bi uštedeli stotine miliona evra koje bi mogli da se iskoriste da svaki učenik dobije besplatne udžbenike i jedan obrok dnevno, da lekar ima najmanje 1.000, a nastavnik najmanje 600 evra plate, te da se najstarijim gradjanima vrate otete penzije", stoji u saopštenju.

Vlada Srbije je predložila izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kojima je predvidjeno da cene putarine budu veće 12 odsto.

Taj predlog je upućen u Skupštinu Srbije po hitnom postupku, a očekuje se da će nove cene putarina važiti od 1. jula.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.