Propast dinara - Evro već stigao na 107,3!

Izvor: Press, 16.Jul.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propast dinara - Evro već stigao na 107,3!

Bankari tvrde da novi pad dinara u odnosu na evro izazivaju špekulanti na međubankarskom tržištu, prodajni kurs otišao iznad 107 Dinar je posle kratkog zatišja nastavio da gubi vrednost prema evru, a taj trend će potrajati do kraja godini, slažu se domaći ekonomski analitičari! Ekonomisti smatraju čak da Narodna banka Srbije ne treba uzalud da troši devizne rezerve na "odbranu" dinara, dok bankari ističu da dinar obaraju špekulanti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na međubankarskom deviznom tržištu.NBS je juče intervenisala sa 20 miliona evra i tako je uspela da spreči da jedan evro po srednjem kursu ne preskoči 105 dinara. Ipak, u pojedinim bankama prodajni kurs evra je već 107,3!
Evro u bankama 107 dinara
Bankari koji učestvuju u međubankarskoj trgovini kažu da se slabljenje dinara može objasniti samo špekulativnim radnjama.
- Ništa značajno nije se desilo ove nedelje u međubankarskoj trgovini. Klijenti banaka su mirni, nema velikih transakcija. Guranje kursa naviše i veća tražnja moguća je jedino zbog špekulacija. Tome u prilog ide i jučerašnja trgovina jer je ukupan promet bio samo 36,5 miliona evra, a u tome je NBS učestvovala sa 20 miliona koje je prodala - kaže sagovornik Pressa.
Prodajni kurs evra juče je u bankama dostigao rekord od 107,3 dinara, dok je kupovni bio od 101,5 do 103,2 dinara za evro. U menjačnicama je trgovina bila nešto povoljnija, pa gornji kurs nije prelazio 105,6 dinara za evro.
Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić kaže da je NBS intenzivno reagovala na međubankarskom tržištu u junu i početkom jula.
- Tražnja za devizama je i dalje velika, kao što je bila i pre dve nedelje. Razlika je samo u tome što do juče NBS nije intervenisala, pa se kurs vratio na raniji najviši nivo, a to je oko 104,5 dinara za evro - ističe Nikolić.
On smatra da je tražnja za devizama, pre svega evrima, veća i zbog izlaska banaka iz operacija sa hartijama od vrednosti.
- Banke izlaze iz blagajničkih zapisa, pa se tako oslobođen deo novca najverovatnije našao na međubankarskom tržištu. Takođe, tražnja za devizama je pojačana i sezonskim karakterom. Građani ove godine zbog vizne liberalizacije više putuju na odmor u inostranstvo, kupuju devize i utiču na devizno tržište - kaže Nikolić.
Izgubljena bitka
NBS je od početka godine ukupno prodala 1,49 milijardi evra kako bi odbranila domaću valutu. Profesor Ljubomir Madžar smatra da NBS ne treba da troši devizne rezerve jer ne može da spreči slabljenje dinara.
- Intervencije mogu samo da uspore, ali neće zaustaviti slabljenje dinara. Centralna banka troši previše novca iz rezervi, i to u borbi koju ne može da dobije. Siguran sam da će se dugoročno slabljenje dinara nastaviti, samo je moguće da na dnevnom nivou imamo fluktuacije u oba smera - naglašava Madžar.
On kaže da je takav trend kursa potreban srpskoj privredi, jer se mora prevazići "neprirodno stanje jakog dinara u slaboj privredi". Madžar smatra da kurs treba da se spusti do nivoa koji će održavati izvozne performanse domaće privrede.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.