Nova carinarnica u Šapcu

Izvor: RTS, 20.Sep.2010, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova carinarnica u Šapcu

Premijer Mirko Cvetković zvanično pustio u rad novoizgrađenu carinarnicu u Šapcu, u koju je uloženo 380 miliona dinara. Decentralizacija i izgradnja infrastrukture uslovi za podizanje konkurentnosti srpske privrede, rekao Cvetković.

Novoizgrađenu carinarnicu u Šapcu zvanično je pustio u rad predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da je uspostavljen stabilan kurs >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dinara i da treba očekivati, na duži rok, njegovo usklađivanje sa razlikom između inflacionih stanja u Srbiji i evro-zoni.

"To je dugoročan trend i kratkoročne oscilacije su moguće, ali će NBS intervenisati," rekao je Cvetković.

Premijer je naveo da je zemlja postigla stabilnost, o čemu svedoči i rast izvoza, ali i uvoza, kao i domaće tražnje, što znači da se se kupovna moć oporavlja, što je očekivani efekat u postkriznom periodu.

"Decentralizacija i izgradnja infrastrukture uslovi su za podizanje konkurentnosti srpske privrede. Zadatak Vlade je da obezbedi infrastrukturu, a na privrednicima je da rade i stvaraju profit. Vlada će ići i na decentralizaciju većeg broje funkcija", rekao je Cvetković prilikom otvaranja carinarnice.

Carinarnica će pomoći privrednicima ovog kraja da se lakše povezuju sa Evropom i svetom i da budu konkurentniji i efikasniji u poslovnju, rekao je Cvetković.

Premijer je naglasio da se Vlada trudi da izgradi putnu infrastrukturu, što uključuje i bolje povezivanje Šapca sa autoputem, odnosno Koridorom 10, što će biti jedan od prioriteta u narednom periodu.

Izgradnja šabačke carinarnice koštala je 380 miliona dinara, a nalazi se na površini od 2,3 hektara.

U svom sastavu ima robne ispostave u Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Loznici, a granične ispostave u Trbušnici, Badovincima, Rači, Šepku i Malom Zvorniku.

Šabačka carinarnica je do sada bila smeštena u iznajmljenim prostrijama. Gradnja je počela 5. maja 2008. godine, a kamen temeljac položio je Mirko Cvetković, koji je tada bio ministar finansija Srbije.

Tokom protekle godine, šabačka carinarnica izdala je 80.000 izvozno-uvoznih dokumenata na svim ispostavama, a ove godine samo u Šapcu je izdato 29.000 deklaracija. Na svim ispostavama šabačke carinarnice zaposleno je 152 radnika.

Pozitivni ambijent za investitore u Šapcu

Nakon otvaranja carinarnice, Cvetković je posetio nekoliko uspešnih šabačkih preduzeća - "Interkop", "Zorka Keramika", ogranak "Ju-Es Stil", "Alas holding", "Eliksir grupa".

"Država bi trebalo da obezbedi pravnu sigurnost, ali lokalna samouprava mora puno da uloži za privlačenje investitora", rekao je Cvetković, tokom obilaska Severozapadne radne zone u Šapcu.

Cvetković je ocenio da zajedničko delovanje Vlade Srbije i lokalne samouprave, kakvo se vidi u Šapcu, predstavlja primer stvaranja pozitivnog ambijenta za investitiore.

Najavljena izgradnja luke u Šapcu izmestiće i pojednostaviti transport robe i još više podići atraktivnost industrijske zone, rekao je Cvetković.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević izjavio je da je luka jedan od velikih projekata ne samo grada već i Republike.

Izgradnja luke, prema prvim procenama USAID-a, koštala bi u prvoj fazi 10 miliona evra i trebalo bi da počne 2012. godine, ako svi projekti budu završeni.

Severozapadna radna zona prostire se na više od 500 hektara zemljišta, kompletno je opremljena infrastrukturom, a od 2008. godine investitorima je prodato 80 hektara.

Preduzeće "Zorka Keramika" jedno je od privatizovanih preduzeća holdinga "Zorka", u vlasništvu "Atlas Internešenela", firme koja je zajedno sa "Lafaržom" suvlasnik cementare u Beočinu. Bavi se proizvodnjom keramičkih pločica, a proizvodnja je značajno uvećana poslednjih godina.

Kompanija "Ju-Es Stil" primer je jedne od najuspešnijih privatizacija u tom gradu, u kojoj su maksimalno iskorišćeni kapaciteti i povećan izvoz, a "Interkop" zapošljava 1.000 radnika i bavi se niskogradnjom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.