NBS nije jedina odgovorna za kurs dinara

Izvor: Akter, 16.Sep.2014, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS nije jedina odgovorna za kurs dinara

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je da NBS čini što je u njenoj moći da održi stabilan kurs dinara, ali je ocenio da to nije dovoljno

"Dugoročno posmatrano ne možete da očekujete da imate potpuno stabilan kurs sa ovakvim nivoom društvenog proizvoda, sa ovakvim rezultatima u spoljnotrgovinskoj razmeni i stanjem u budžetu", kazao je on na konferenciji za novinare. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<

Dugalić je kazao da nije dovoljno što NBS vodi ispravnu politiku deviznog kursa, već je potrebno i da drugi državni organi rade svoj posao.

Centralna banka, kako je dodao, može da drži kurs dinara potpuno nepromnenjivim, ali je pitanje cene koja bi se platila za takvu politiku.

"Mi imamo ozbiljne probleme koji nisu od juče u platnom bilansu i taj hronični raskorak izmedju deviznog priliva i odliva svake godne vrši pritisak na kretanje kursa", rekao je Dugalich.

Podsetio je da je ranijih godina to bilo amortizovano privatizacijom, ali i dokapitalizacijom ili prodajom banaka, čega sada nema, a smanjen je i priliv deviza od iseljenika, uz istovremeni rast obaveza države po ranije preuzetim kreditima.

Dugalić je ocenio da je loše i to što se stalno licitira oko realnog iznosa kursa dinara prema evru od strane raznih stručnjaka, što diže tenziju i stvara dodatne probleme.

Govoreći o uticaju uvodjenja institucije javnog beležnika, odnosno notara, na kredite u Srbiji, Dugalić je kazao da će njihov rad

povećati troškove hipotekarnih kredita, odnosno efektivnu kamatnu stopu za te kredite u proseku za oko 0,1 odsto.

Dugalić je naveo da je od uvodjenja notara, povechan iznos koji je potreban overu založne izjave za uspostavljanje hipoteke.

On je rekao da je overa založne izjave koja se ranije potpisivala u sudu, koštala 550 dinara bez obzira na iznos stambenog kredita.

Sada je overa takvog dokumenta kod notara za kredite od 30.000 evra 25.200 dinara, za kredite od 100.000 evra 50.400 dinara, a za kredite

od 200.000 evra 68.400 dinara, dok je za kredite od milion evra cena 237.600 dinara.

"Taj trošak će plaćati klijent i oni će se preneti na ukupne troškove kreditnog aranžmana", rekao je Dugalić.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.