Kurs dinara prva žrtva budžeta

Izvor: B92, 05.Jun.2013, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurs dinara prva žrtva budžeta

Beograd -- Cela priča o teškoj situaciji u budžetu, manjku u kasi i potencijalnim reformama prvo se odrazila na kurs dinara - tako bar tvrdi Narodna banka.

Nacionalna valuta oslabila je za oko 3 dinara u poslednjih nekoliko dana, a Narodna banka jedini izlaz vidi u hitnim merama vlade da stabilizuje pre svega budžetske rashode.

Gužve u menjačnicama pokazale su koliko je dinar osetljivog zdravlja - čim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su počele veće oscilacije, povećala se i tražnja evra. Narodna banka objašnjava da nema razloga za brigu.

Deprecijacijske pritiske na dinar pokrenule su loše vesti o stanju u javnim finansijama, kao i neizvesnost u vezi sa dinamikom i dubinom reformi na planu fiskalne konsolidacije. Najava mogućeg smanjenja rejtinga zemlje i negativne preporuke nekih stranih investicionih kuća vezano za investiranje u dinar povećali su oprez stranih investitora prema rizicima, što je sredinom prošle nedelje pokrenulo slabljenje dinara.

Narodna banka tvrdi da moć da zaustavi dinar ima vlada i od nje očekuje mere koje treba da smanje manjak u budžetu.

"Program koji Vlada sprema će, između ostalog, ne samo smanjiti budžetski deficit nego imati i veliki uticaj na stabilizaciju dinara", kaže ministar finansija Mlađan Dinkić.

Dinar u poslednjih mesec dana znatno oslabio - najjači je bio pre nešto više od mesec dana, 30. aprila jedan evro vredeo je 110,54 dinara. Ipak i današnja vrednost od 113,37 znatno je bolja od one pre tačno godinu dana, kada se za jedan evro tražilo 117,36 dinara. Srpska valuta najslabija je u poslednjih godinu dana bila 9. avgusta sa vrednošću od 119,07 dinara za jedan evro.

Narodna banka Srbije navodi još jedan razlog zašto ne treba preterano da se brinemo. Da bi stabilizovala kurs, banka, na čijem je čelu Jorgovanka Tabaković, od početka godine je kupila 90, a prodala 75 miliona evra, pa smo i dalje u plusu, za razliku od prethodnih godina.

Čim promene kursa počnu, menjačnice prve primete razlike.

"Čim je fluktuacija malo veća, građani hrle da kupe devize, veća su potraživanja ali još jednom kažem da nema razloga za bilo kakvu paniku. Deviza ima sasvim dovoljno čak i za veće količine i nema nikakve potrebe za panikom i razmišljanjem", kaže predsednik Udruženja menjača Srbije, Branislav Brujić

Slabljenje dinara najviše brine one sa kreditnim zaduženjem - njihova rata preračunata u dinare ovoga meseca bila je veća nego prethodna...

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kurs dinara prva žrtva budžeta

Izvor: B92, 05.Jun.2013

Beograd -- Cela priča o teškoj situaciji u budžetu, manjku u kasi i potencijalnim reformama prvo se odrazila na kurs dinara - tako bar tvrdi Narodna banka...Nacionalna valuta oslabila je za oko 3 dinara u poslednjih nekoliko dana, a Narodna banka jedini izlaz vidi u hitnim merama vlade da stabilizuje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.