Kurs dinara obezbeđuje dovoljno jak podsticaj za rast izvoza

Izvor: Glas javnosti, 03.Avg.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurs dinara obezbeđuje dovoljno jak podsticaj za rast izvoza

BEOGRAD - Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Bojan Marković ocenio da kurs dinara već na ovom nivou obezbeđuje dovoljno jak podsticaj za rast izvoza i platno bilansno usklađivanje i da je deo tog podsticaja već vidljiv, dok njegov puni efekat tek treba da se ostvari.

"Nezahvalno je prognozirati kretanje nominalnog kursa dinara, jer je teško sa sigurnošću predvideti da li će doći do novih značajnijih svetskih ili regionalnih poremećaja", rekao je Marković.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />Međutim, osnovni makroekonomski pokazatelji ukazuju da je već sada, po ocenama NBS, realni kurs dinara blago potcenjen.

Marković je napomenuo da je deo ovog slabljenja psihološke, a ne realne prirode.

"Psihološki izazvana depresijacija ne bi doprinela jačanju makroekonomske stabilnosti i ostvarivanju ciljeva NBS", upozorio je Marković.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.