Kurs dinara gurnuo NIS u gubitak

Izvor: Politika, 27.Avg.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurs dinara gurnuo NIS u gubitak

Kapital NIS-a na kraju juna iznosio 22,6 milijardi dinara, što znači da je knjigovodstvena vrednost jedne akcije te kompanije oko 138 dinara. Prodaja naftnih derivata iznosila je 1,18 miliona tona, što je za dva odsto manje nego u istom periodu 2009.

U prvoj polovini ove godine Naftna industrija Srbije zabeležila je gubitak od 9,6 milijardi dinara, što je za 29 odsto više nego u istom periodu lane, saopšteno je juče na Beogradskoj berzi.

Aleksej Urusov, zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << generalnog direktora NIS-a, objasnio je da su ovi novonastali gubici posledica stanja na tržištu i pada kursa dinara prema dolaru, koji je doveo do negativnih kursnih razlika od 15,8 milijardi dinara. Na predstavljanju NIS-a Urusov je predočio da je u prvih šest meseci ove godine profit kompanije pre uplate poreza, isplate kamata i amortizacije (EBITDA) iznosio 8,4 milijarde dinara.

Istovremeno je dug bankama u prvih šest meseci ove godine smanjen sa 793 na 720 miliona dolara, a proizvodnja domaće nafte i gasa povećani 30 odsto.

Niko, prema njegovim rečima, ne može da proceni kakvi će biti poslovni rezultati NIS-a do kraja godine, budući da će to zavisiti od kretanja kursa dinara i uslova poslovanja na tržištu. Dinar je, dodao je Urusov, u prvoj polovini 2010. oslabio prema dolaru za 28 odsto. Urusov je rekao da je kapital NIS-a na kraju juna iznosio 22,6 milijardi dinara, što znači da je knjigovodstvena vrednost jedne akcije te kompanije oko 138 dinara. Prodaja naftnih derivata iznosila je 1,18 miliona tona, što je za dva odsto manje nego u istom periodu 2009. Naveo je, takođe, da je pad prodaje goriva na tržištu Srbije bio oko 11 odsto.

„Gaspromnjeft” će, istakao je Urusov, ispuniti obavezu iz kupoprodajnog ugovora i ponuditi otkup akcija NIS-a od manjinskih akcionara. Prema kupoprodajnom ugovoru, „Gaspromnjeft” bi do februara 2011. trebalo da ponudi malim akcionarima otkup akcija po ceni od najmanje 4,8 evra po komadu.

Upitan kakvu poruku najnoviji poslovni rezultati NIS-a o gubicima od oko 10 milijardi dinara šalje potencijalnim investitorima koji bi od ponedeljka mogli da krenu u kupovinu akcija, broker Branislav Jorgić za „Politiku” komentariše to nije ohrabrujuća vest za potencijalne kupce, odnosno da taj podatak može loše uticati na potencijalnu odluku da se uđe u trgovanje NIS-ovim akcijama.

Dobra strana cele priče je što je NIS krenuo da čisti svoje bilanse na osnovu čega je javnost i saznala da je gubitak za prošlu godinu bio 38,5 milijardi dinara, što je nastavljeno i u ovoj godini, pa se sada znaju rezultati poslovanja. Upravo će se tim izveštajima rukovoditi potencijalni kupci akcija i na osnovu togu odlučiti šta će da rade, zaključuje Jorgić.

Na pitanje da li bi to što NIS nastavlja da pravi gubitke moglo da se oceni i kao pokušaj ruskog većinskog vlasnika da spuštanjem vrednosti kompanije on bude taj koji će preuzeti akcije malih akcionara po ceni od oko 4,8 evra, Jorgić kaže da je teško spekulisati.

Nenad Gujaničić, iz brokerske kuće Sinteza invest, potvrđuje da podatak o gubicima NIS-a za prvih šest meseci ove godine ne treba gledati izolovano od ostatka poslovnih rezultata, prema kojima je profit kompanije pre uplate poreza, isplate kamata i amortizacije iznosio 8,4 milijarde dinara.

On potvrđuje da nije bez značaja što je pala knjigovodstvena vrednost akcija kompanije na 138 dinara. Ističe, međutim, da bez obzira na to mali akcionari koji prodaju akcije ne treba da se obeshrabre da će im to obriti početnu cenu po kojoj će se trgovati

Kupoprodajnim ugovorom „Gaspromnjeft” se obavezao da cena jedne akcije NIS-a neće biti niža od 4,8 evra. Po toj ceni je ruski gazda kupovao akcije od države i po njoj mora da ponudi otkup akcija od malih akcionara. To je to neka vrsta brane eventualnom padu cene akcija.

Nije se očekivalo, dodaje on, da će NIS ove godine imati fantastične poslovne rezultate.

NIS, kao i većina preduzeća u Srbiji, ima problem s kursom, što je i najveći razlog negativnog neto rezultata na polovini ove godine, kaže Gujaničić.

Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, u saopštenju ističe da je NIS u prvoj polovini ove godine uspeo da očuva prošlogodišnji tempo poslovanja i da postepeno poboljša nivo proizvodnje i prerade nafte. On se nada da će pod uslovom da dođe do sezonskog rasta tržišta i stabilizacije kursa dinara u odnosu na osnovne svetske valute, kompanija do kraja 2010. uspeti da ostvari dobit.

J. Petrović

objavljeno: 28/08/2010
Pogledaj vesti o: Kurs dinara

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.