Kućni savet u školskoj klupi

Izvor: RTS, 20.Maj.2017, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kućni savet u školskoj klupi

Prva generacija profesionalnih upravnika zgrada krenuće na kurs za šest dana. Za polaganje se prijavilo već 300 kandidata, a uslov je da osobe imaju najmanje srednju četvorogodišnju školu i da nisu osuđivane. Za obuku će zainteresovani morati da izdvoje 30.000 dinara. U Privrednoj komori Srbije, koja obuku i organizuje, najavljuju ih do kraja godine, sve dok ima zainteresovanih.
Među prvima za obuku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prijavio se Ognjan Jovanović. Ta odluka bila je očekivana - više od dvadeset godina predsednik je Skupštine stanara. Poznaje svakog komšiju, i kaže, voli da brine o njima.

"Radimo profesionalno već dugo i to je pokazalo odlične rezultate a ja sam se da bih potvrdio ovo što sam do sada radio proijavio da polažem ispit da bih imao i radi sebe lično. trenutno sam bez posla može da se desi da uzmem još neku zgradu", kaže Jovanović.
Osim što vodi dosijee svakog stana, trudi se i da ulepša okućnicu. Ruže ispred ulaza, obraduju i stanare i njihove goste.
Jovanović kaže da ne može to svako da radi. "Ja se razumem čak i u liftove i u vodu i u struju i u bravariju", rekao je upravnik.
Kandidati koji budu želeli da postanu profesionalni upravnici stambenih zgrada moraće dobro da zagreju stolicu kako bi za samo 50 školskih časova, odnosno sedam dana, koliko traje obuka savladali gradivo, što je uslov da polože ispit i steknu licencu.
Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije kaže da se one tiču pravnog okvira relevantnog za obalvljenne ovih poslova, finasijskih i administrativnih aspekata upravljanja zgradom, zatim određenih bezbednosnih procedura kao što su zaštita od požara ili postupanje u vanrednim situacijama, teme iz energetske efikasnosti zgrade održavanje zgrade.
Već sledeće nedelje na obuku od prijavljenih 300 kanidata, kreće 120. Osim teorije, važna je i praktična nastava.
Kovačevićeva kaže da je potrebno da se praktično prođe kroz te određene teme i da se neko osposobi za kvalitetno obavljanje posla.
"Konkretno, oblast komunikacije pošto jeste cilj izbegavanje konflikata, rešavanje konflikata, znači, biće tu vežbe radionice na temu kako izbeći konflikt", kaže Kovačevićeva.
Na kraju puta, budući upravnici zgrada moraće i u Agenciju za privredne registre.
"Morate biti organizovani u skladu sa zakonom, da imate privredno društvo ili da ste se registrovali kao preduzetnik i da taj posao radite na zakonit način. Ne možete kao fizičko lice zarađivati i nikom ne plaćati bilo kakve poreze", kaže Jovanka Atanacković iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Većina zemalja u okruženju decenijama obučava profesionalne upravnike. Prednjači Slovenija u kojoj se od 1991. godine primenjuje Zakon o stanovanju.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.