Gubitaši ne menjaju kurs

Izvor: Politika, 24.Apr.2013, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubitaši ne menjaju kurs

Najlošiji „Srbijagas”, a boje dobitnika odbranili „Telekom”, Aerodrom „Nikola Tesla”, „Elektromreža”, PTT i „Srbijašume”

Poslovanje s gubitkom potvrdilo se kao pravilo u poslovanju javnih preduzeća i prošle godine – pokazuju njihovi najnoviji finansijski izveštaji. Izuzetaka je malo. Boje „dobitnika” i u 2012. godini odbranili su „Telekom”, Aerodrom „Nikola Tesla”, „Elektromreža”, PTT i „Srbijašume”.

Gubitnike predvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Srbijagas” s minusom od 35 milijardi dinara. Interesantno je da je, po finansijskim izveštajima, ovo preduzeća za godinu dana iz poslovanja s dobitkom (1,25 milijardi dinara u 2011. godini) postalo toliki gubitaš. S druge strane kod njihove ćerke firme „Azotare Pančevo” desilo se potpuno obrnuto. Oni su iz dubioze od gotovo sedam milijardi dinara u 2011. godini isplivali na površinu s lanjskim pozitivnim bilansom od 72 miliona dinara.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže da je za bilans poslovanja „Srbijagasa” važno i kako su poslovale njihove 22 firme. Po njemu, ovo preduzeće čija je osnovna delatnost trgovina gasom pretvorilo se u ono koje brine, zbog pretvaranja dugova u kapital, o raznim preduzećima.

„Železara Smederevo” u kojoj se ponovo pokreće proizvodnja lane je napravila gubitak od 3,2 milijarde dinara što je gotovo pet puta manje nego godinu dana ranije kada je njime gazdovao „Ju-Es stil”. Razlog za bolje rezultate je to što je država 600 miliona evra duga preduzeća pretvorila u kapital.

– Ministar finansija je saopštio da je za ovu godinu predviđeno da „Železara” ima gubitak od 20 miliona evra pa bi bilo dobro da nam kaže koliku je to prodaju predvideo i sa kojom cenom. Pri tom su uzeli i bankarski kredit od 40 miliona evra čiji je garant Fond za razvoj – kaže Kovačević.

Po njemu i pozitivno poslovanje „RTB Bor” od 244 u prošloj i 166 miliona dinara u 2011. godini treba prihvatiti s rezervom, jer treba gledati bilans ukupno četiri preduzeća. Rudnik Majdanpek, na primer, posluje s gubitkom od 454 miliona dinara.

„Železnice” su lane uknjižile gubitak od 16,6 milijardi dinara, dok su godinu ranije formalno bile u plusu 12,6 milijardi dinara. Razlog za taj formalni presedan u seriji poslovanja s gubitkom je to što im je država otpisala kamate.

Elektroprivreda je u minusu od 2,4 milijarde dinara, ali za konačni bilans stanja treba sačekati konsolidovani finansijski izveštaj u maju. Jer, bilans poslovanja „Termoelektrene Obrenovac” i „Kostolca” još nije poznat.

I „Putevi Srbije” nastavili su da povećavaju gubitak i to s 1,3 milijarde dinara u 2011. godini na čak 7,8 milijardi dinara u prošloj godini.

Ako je za utehu „Jat ervejz” nije povećavao gubitak. Lane je uknjižio minus od 3,3 milijarde dinara u odnosu na prethodnih 3,7 milijardi dinara.

„Resavica” – preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja za godinu dana je prepolovilo gubitak s 3,8 milijardi dinara u 2011. godini na dve milijarde dinara u 2012. godini.

„Skijališta Srbije” takođe posluju s gubitkom, ali su ga lane znatno umanjili na 19 miliona dinara u odnosu na 72 miliona dinara iz 2011. godine.

I „Srbijavode” i „Vode Vojvodine” su u dubiozi. Prvom preduzeću je pošlo za rukom da pozitivno poslovanje od gotovo 20 miliona dinara u 2011. godini pretvori u minus od čak 96 miliona dinara prošle godine. „Vode Vojvodine” uspele su da dobitak od 7,6 miliona dinara iz 2011. godine pretvore u gubitak od čak dve milijarde dinara.

Profit „Telekoma” lane je iznosilo 11 milijardi dinara što je upola manje nego godinu dana pre toga. Aerodrom „Nikola Tesla” u plusu je za 727 miliona dinara što je takođe upola manje nego u 2011. godini.

Prošle godine „Elektromreža” nije uspela da ponovi dobre rezultate iz 2011. godine koji su iznosili 2,4 milijarde dinare, jer su uknjižili „samo” 880 miliona dinara.

„Srbijašume” uvećale su dobit na 51 milion dinara s 41 milion dinara godinu dana pre toga. PTT takođe može da se pohvali s dobitkom od 1,2 milijarde dinara u 2012. godini, ali je to ipak manje od dve milijarde dinara ostvarenih godinu dana ranije.

J. Rabrenović

objavljeno: 24.04.2013.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.