Evro prešao 105 dinara

Izvor: B92, Tanjug, 23.Jul.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro prešao 105 dinara

Beograd -- Dinar nastavlja da polako ali sigurno slabi prema evru. Prema današnjem srednjem zvaničnom kursu, jedan evro vredi 105 dinara i 10 para.

Mediji ocenjuju da je kurs nacionalne valute prešao još jednu psihološku granicu, a B92 je istraživao koliko je realno postavljati bilo kakve granice kada je u pitanju pad dinara.

Kurs je prešao 105 dinara za samo jedan evro, ali sudeći po gužvama u menjačnicama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za građane više ne postoji psihološka granica.

I pored neprestanog klizanja dinara na dole poslednjih meseci, građani više ne prave redove u menjačnicama mahnito kupujući devize.

A sudeći prema onome što su pojedini građani rekli za B92, rast evra više nikoga ne iznenađuje, a porodični budžeti su preskromni da bi nešto ostalo za štednju:

"Ne znam ni koliko je pao, pošto stalno pada više ni ne pratim."

"Šta ima da me brine, to je tako normalno, vidite koliki je nerad. Koju su fabriku otvorili, koliko su para dobili i u šta su uložili? Isplaćuju nerad."

"Ne vidim da će biti 1100, vidim da će biti 110. Ako proizvodnja ne krene nemamo nikakvih šansi, jer jedino što radimo to je nekakvo petljanje sa trgovinom a to nije posao."

Menjači koji dnevno prate kretanje kursa ne usuđuju se da prognoziraju šta sledi, kaže Borislav Brujić iz Udruženja menjača.

"Ta granica je sada prešla 105 dinara i mislim da to nije zabrinjavajuće samo po sebi. Međutim, poslednjih dana ono alarmantno što se dešava je da svaki dan dinar po malo slabi, otprilike 10 do 20 para. Dokle će to da traje mi ne možemo da prognoziramo", kaže on.

Računica je jasna – vrednost evra jača jer je evropske valute sve manje u Srbiji. U privredu zemlje, preko izvoza ili investicija ulazi sve manje deviza koje se istovremeno sve više troše na vraćanje kredita uzetih u inostranstvu, objašnjava ekonomista Đorđe Đukić.

"Tako da je priliv deviza po osnovu izvoza jako mali u odnosu na ono što je bio u prethodnom periodu, u ’zlatno vreme’, bio priliv po osnovu prodaje porodičnog srebra, odnosno privatizacije, i ono što je jako bitno – zaduživanja Srbije u inostranstvu, uključujući i zaduživanje kod međunarodnih finansijskih institucija", podseća on.

"Podsećam da u zoni evra ali i preko okeana, zvaničnici ukazuju da je oporavak jako spor. To znači da će i ovo malo izvozne privrede koju sada ima Srbija biti u vrlo nepovoljnoj situaciji da ostvari izvozne prihode kakvi bi se mogli očekivati da je veći ekonomski rast u svetu", upozorava Đukić.

U tim uslovima, kaže Đukić, jedina šansa za Srbiju je zaokret u ekonomskoj politici – zabarana daljeg zaduživanja u inostranstvu i prava podrška razvoju izvoznog sektora. I takve mere dale bi rezultat tek na srednji rok tokom kojeg bi dinar bar usporio pad.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.