Dimitrijević: Možemo li održati kurs dinara? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2022, 13:33

Dimitrijević: Možemo li održati kurs dinara? (AUDIO)

Inflacija u Srbiji će do kraja godine biti iznad 15 procenata, što je više od očekivane stope, procenjuju u Fiskalnom savetu. Ukazuju i da će inflacija sporije padati, te upozoravaju da je u takvim okolnostima najveći rizik po kurs dinara.

Ako se u dužem vremenskom periodu nastavi rast cena, postojeći devizni kurs će teško moći da izdrži i zato je jedno od ključnih pitanja da li će dinar moći da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << održi na sadašnjem nivou, istakao je član Fiskalnog saveta Bojan Dimitrijević.

Govoreći o tome koliko je stvarno opravdan drastičan rast cena na domaćem tržištu, on je kazao da u ekonomiji za to nema pravog odgovora, te da sve zavisi i od stabilnosti kursa, ali i od niza drugih faktora.

Dodaje da se moraju imati u vidu i krajnja neizvesnost u vezi s ratom u Ukrajini i strahoviti rast cene energenata, a takođe i drugi inflatorni pritisci vezani za preveliku količinu novca koja je emitovana u okviru Evropske unije i Sjedinjenih država zbog izlaska iz kovid recesije, što je sve došlo na naplatu tokom ove godine.

U Fiskalnoj strategiji Narodne banke Srbije izneta su očekivanja da će se tokom 2023. godine stopa inflacije prepoloviti i da će se zatim značajno smanjiti u periodu 2024/2025. godine, kako bi došla u okvire koridora od tri do 3,5 procenta na godišnjem nivou.

Dimitrijević, međutim, smatra da u tom pogledu ipak postoji velika neizvesnost zbog turbulentnih globalnih okolnosti.

Detaljnije u audio zapisu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.