Stradalo osam policajaca, Dan žalosti u Makedoniji

Izvor: Studio B, 10.Maj.2015, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stradalo osam policajaca, Dan žalosti u Makedoniji

Zbog pogibije pripadnika bezbednosnih snaga, dvodnevna žalost u Makedoniji.

Policijska akcija u Kumanovu, u kojoj je poginulo osam policajaca, a ubijeno najmanje 14 terorista, završena je danas posle podne, u toku je uviđaj u kome učestvuju predstavnici OEBS-a uz pratnju specijalnih jedinica makedonske policije.

Prema policijskim navodima, više od 37 policajaca je povređeno, a i dalje nema podataka o eventualnim žrtvama među civilnim stanovništvom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<
Portparol MUP-a Ivo Koteski rekao je na konferenciji za novinare da je u policijskoj akciji, koja je počela u subotu ujutru, a danas završena, teroristička grupa koja je brojala više od 40 osoba, eliminisana i neutralisana.

Lideri ove grupe su, prema njegovim rečima, ozloglašeni Muhamed Krasnići tzv. komandant Mališeva, Mirsad Ndrecaj tzv. komandant Nato, Sami Ukšini tzv. komandant Sokoli, Beg Rizaj alijas komandant Begu i Dene Šehu alijas Juniku.

Koteski je rekao da su oni Albanci sa Kosova i dovode se u vezu sa formiranjem brojnih teroristickcih i ekstremističkih grupa u regionu, odnosno, kako je rekao, figuriraju kao osnivači paravojnih struktura.

Napomenuo je da do sada jedino nije konačno potvrđena identifikacija Mirsada Ndrecaja.

Koteski je rekao i da je do sada pronađeno 14 tela u uniformama čiji se identiteti utvrđuju, ali nije precizirao kakva su obeležja bila na uniformama.

Među identifkovanim je, kaže, i Džafer Zumberi iz Đakovice.

Ostali su, dodao je, makedonski državljani i jedan državljanin Albanije.

Koteski nije isključio mogućnost da ima još poginulih terorista ako se, kako je rekao, ima u vidu da su objekti iz kojih su oni napadali policiju znatno oštećeni, te da je preostalo još objekata koji tek treba da budu pretreseni.

I dalje nema podataka o eventualnim žrtvama među civilnim stanovništvom, kazao je Koteski potvrdivši da je osam policajaca ubijeno ili je podleglo od rana zadobijenih u akciji, te da je 37 njih povređeno.

Deo privedenih je od ranije poznat policiji, kazao je portparol MUP-a i dodao da teroristi sa sobom nisu imali lična dokumenta, te da je na licu mesta pronađen arsenal oružja.

Precizirao je da su oni u Makedoniju ušli početkom maja s namerom da sredinom meseca počnu sa terorističkim napadima.

Kako su javili dopisnici Tanjuga, u kumanovskom naselju Divo, gde je završena policijska akcija protiv terorista, u toku je uviđaj u kome učestvuju predstavnici OEBS-a uz pratnju specijalnih jedinica makedonske policije.

Posle uviđaja treba da se što pre omogući otvaranje koridora kako bi se dozvolilo građanima da uđu u svoje domove, posle čega će im biti uručena humanitarna pomoć.

U Kumanovu je više sati mirno, od podneva se ne čuju pucnji, a grupa policijaca se sa desetak putničkih automobila i jednim kamionom oko 15 časova uputila ka naselju Divo gde su se dan ranije sukobili pripadnici oružanih terorističkih snaga i policije Makedonije.

Radi se o specijalnoj ekipi koja će obaviti uviđaj i detaljno pregledati objekte u delu naselja gde su vođene zeštoke borbe.

Na obodu tog naselja na jednoj od raskrsnica Bulevara treće udarne makedonske brigade, okupljeno je oko stotinak građana albanske nacionalnosti koji tiho protestuju zbog, kako kažu, preterano upotrebljene policijske sile.

Tokom jučerašnjeg dana veći deo stanovnika iz naselja Divo zbog borbi je evakuisan.

U Kumanovu je danas, inače, primetan manji broj policijskih snaga koji opkoljavaju naselje u kome su vođene borbe i još ne dozvoljavaju kako novinarima, tako ni građanima da uđu u taj deo grada, javio je ranije izveštač Tanjuga.

U ostalim delovima Kumanova građani se vraćaju normalnim aktivnostima i tokom dana sve je više onih koji šetaju ulicama i u parku u centru grada.

 

Nikolić uputio saučešće Ivanovu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas telegram predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu povodom terorističkog napada u Kumanovu.

"Dragi predsedniče Ivanov, izuzetno smo potreseni vestima o krvoproliću u Kumanovu izazvanom fanatičnim akcijama terorista. Duboko saučestvujemo zbog žrtava i molimo da prensete porodicama postradalih naše najiskrenije saučešće. Srbija je, kao i uvek, spremna da pruži bratsku pomoć", saopštila je Služba predsednika Srbije za saradnju s medijima.

Vučić uputio telegram saučešća Gruevskom

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Vlade Republike Makedonije Nikoli Gruevskom, u kome se ističe da Srbija osuđuje osuđuje sve pokušaje za destabilizaciju Makedonije i regiona.

U telegramu premijera Srbije se kaže:

"Snažno me je potresla vest o stradanju građana Makedonije i pripadnika makedonske policije u borbama sa naoružanim grupama u okolini Kumanova. U tako tragičnim trenucima teško je utešiti porodice stradalih građana i policije koji su se brinuli za mir i bezbednost u Makedoniji.

Srbija osuđuje sve pokušaje za destabilizaciju Makedonije i celog regiona i učiniće sve da se politička i ekonomska stabilnost u našem okruženju održi.

U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime, Vama i porodicama stradalih upućujem iskreno saučešće", navodi se u telegramu premijera Vučića, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

U Kumanovu počeo uviđaj posle završene akcije (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Maj.2015

U Kumanovskom naselju Divo, gde je završena policijska akcija protiv terorista, u toku je uviđaj u kome učestvuju predstavnici OEBS-a uz pratnju specijalnih jedinica makedonske policije...Posle uviđaja treba da se što pre omogući otvaranje koridora kako bi se dozvolilo građanima da uđu u svoje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.