Svet

0

U Kumanovu počeo uviđaj posle završene akcije (VIDEO)

Autor: AP / VV

Izvor: Tanjug / Beta

U Kumanovu počeo uviđaj posle završene akcije (VIDEO)

Izvor: Foto: Beta / AP

Posle uviđaja treba da se što pre omogući otvaranje koridora kako bi se dozvolilo građanima da uđu u svoje domove, javili su izvestači Tanjuga sa lica mesta.

Nakon toga građanima će biti uručena humanitarna pomoć.

Inače, u Kumanovu je mirno, od podneva se ne čuju pucnji, a grupa policijaca se sa desetak putničkih automobila i jednim kamionom oko 15 časova uputila ka naselju Divo gde su se dan ranije sukobili pripadnici oružanih terorističkih snaga i policije Makedonije.

Radi se o specijalnoj ekipi koja će obaviti uviđaj i detaljno pregledati objekte u delu naselja gde su vođene zeštoke borbe.

Na obodu tog naselja na jednoj od raskrsnica Bulevara treće udarne makedonske brigade, okupljeno je oko stotinak građana albanske nacionalnosti koji tiho protestuju zbog, kako kažu, preterano upotrebljene policijske sile.

Tokom jučerašnjeg dana veći deo stanovnika iz naselja Divo zbog borbi bio je evakuisan.

U Kumanovu je danas, inače, primetan manji broj policijskih snaga koji opkoljavaju naselje u kome su vođene borbe i još ne dozvoljavaju kako novinarima, tako ni građanima da uđu u taj deo grada, javio je ranije izveštač Tanjuga.

U ostalim delovima Kumanova građani se vraćaju normalnim aktivnostima i tokom dana sve je više onih koji šetaju ulicama i u parku u centru grada.

Situacija je, međutim i dalje prilično napeta i neki građani u velikom broju stoje na obodima ovog naselja i čekaju kako će se situacija dalje razvijati.

 

Kotevski: Poginulo 14 terorista u uniformama OVK

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski izjavio je danas da je policijska akcija u Kumanovu završena i da je teroristička grupa koja se više od 24 sata sukobljavala sa policijskim snagama u celosti eliminisana, a da je na terenu nađeno 14 poginulih obučenih u uniforme sa oznakama OVK.

Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da se "policija suočila sa najopasnijom terorističkom grupom koja je nekada dejstvovala u regionu".

"Za veliki broj njenih članova bile su raspisane međunarodne poternice za izvršena krivična dela a lideri grupe bili su petorica kosovskih državljana koji su poznati po tome što su formirali paravojne strukture u regionu", kazao je Kotevski.

On je rekao da su osumnjičeni kao lideri te grupe Muhamed Krasnići, takozvani "Komandant Mališeva", Mirsad Ndrecaj - "Komandant Nato", Sami Uškini - "Komandant Sokoli", Beg Rizaj – "Komandant Begu" i Deme Šehu – "Juniku", sva petorica kosovski državljani.

"Sumnjamo da je broj poginulih terorista veći, budući da su objekti u kojima su se krili značajno uništeni. U ovom trenutku policija češlja teren a mogu da kažem i da je nađen veliki arsenal oružja", kazao je Kotevski.

Kotevski je dodao da su grupu koja se sinoć, nakon celodnevnog sukoba s policijom, predala činili makedonski državljani, koji su ranije bili gonjeni zbog ubistava i razbojništava.

Prema dosadašnjim informacijama makedonskog MUP-a, teroristička grupa je u Makedoniju ušla početkom meseca a sredinom maja bilo je planirano da počnu napadi na civile i strateške državne institucije.

Kotevski je rekao da niko do sada nije prijavio žrtve među civilnim stanovništvom a da među pripadnicima policije ima osam poginulih, dok je ranjeno 37.

Iz makedonskog MUP-a je novinarima u Skoplju rečeno da se još ne zna tačan broj terorista koji su učestvovali u oružanom sukobu sa policijom u Kumanovu ali da je njihov broj sigurno veći od 40.

Prema nezvaničnim informacijama koje su se pojavile u makedonskim medijima deo pripadnika terorističke grupe koji su uhapšeni zbog sukoba sa policijom u Kumanovu je iz opštine Preševo.

 

U sukobima poginulo osam policajaca

Broj poginulih policajaca tokom policijske akcije u razbijanju terorističke grupe u Kumanovu porastao je na ukupno osam, a više desetina je ranjeno, prenela je makedonska agencija MIA.

U pitanju su policajci koji su podlegli povredama posle jučerašnjeg oružanog sukoba sa terorističkom grupom ili su naknadno pronađeni.

Agencija MIA navela je da je poznat identitet šestorice poginulih pripadnika policije: Žarko Kuzmanovski (32), Sašo Samoilovski(32), Nenad Serafimovski (28), Isamedin Osmani, Boban Ivanović i Goran Ilievski.

U akciji je, takođe, povređeno 30 policajaca koji su smešteni u skopskim bolnicama, izvestila je MIA.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije jutros je saopštilo da su prethodne noći helikopteri nadletali Kumanovo u kome se čula sporadična pucnjava u naselju Diva.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska sinoć je saopštila da je u subotnjoj celodnevnoj policijskoj akciji poginulo pet policajaca, da je 30 osoba povređeno, te da se dvadesetočlana teroristička grupa predala.

Ona je rekla da žrtava ima i među civilima i među teroristima, ali nije želela da spekuliše sa njihovim brojem.

Jankuloska je najavila da će policijska akcija trajati sve dok i poslednji terorista ne bude neutralisan.

Cilj terorističkog napada grupe, ponovila je, bile su državne institucije.

Mediji su spekulisali da je naoružana grupa, koja je juče rano ujutru započela sukobe u dva kumanovska naselja, nastanjena pretežno Albancima, brojala između 50 i 70 osoba.

U Makedoniji je proglašena dvodnevna žalost zbog poginulih šest policajaca, a skopski Viz er maraton, planiran za danas je otkazan.

Očekuje se saopštenje Saveta za bezbednost Makedonije.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Vlade Republike Makedonije Nikoli Gruevskom, u kome ističe da Srbija osuđuje sve pokušaje destabilizacije Makedonije i regiona.

Na hladnokrvnost, mir, uzdržanost i na nenasedanje na provokacije apelovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, ambasada SAD, EU I Misija OEBS.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je poručio da je duboko zabrinut za stanje u regionu Kumanova.

 

 

Gruevski: Eliminisana najopasnija teroristička grupa na Balkanu

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je danas da je u sukobu policije i terorističke grupe u Kumanovu makedonska policija imala do sada najsloženiju, najtežu i najkomplikovaniju situaciju, kao i da je zahvaljujući akciji makedonskog MUP-a eliminisana najopasnija teroristička grupa na Balkanu.

Gruevski je, na konferenciji za novinare u Skoplju, u svom prvom obraćanju javnosti od izbijanja krize u Kumanovu, rekao da je cilj terorističke grupe bio destabilizacija Makedonije.

"U aktivnostima koje je profesionalno i odgovorno vodila makedonska policija učestvovale su sve etničke i verske grupe – Albanci, Romi, Srbi, Bošnjaci, Vlasi. Izvedena je visoko profesionalna, patriotska i herojska akcija koja je neutralisala teroriste koji su želeli destabilizaciju Makedonije", kazao je Gruevski.

Makedonski premijer je rekao "da je na žalost izgubljeno osam života (policajaca) ali da su oni sa kolegama možda sprečili ubistva 8.000 ljudi".

"Sinoć sam posetio 30 (ranjenih) policajaca u skopskim klinikama. Lekari su me ubedili da će se brzo vratiti svojim porodicama i na svoja radna mesta. Izražavam javno poštovanje i zahvalnost svima njima. Zahvaljujem i čestitam svim pripadnicima policije koji su učestvovali u najtežoj operaciji policijskih snaga u Makedoniji", kazao je Gruevski.

Gruevski je rekao da i pored provokacija Albanci nisu podržali teroriste, koji ne žele dobro državi ni njenim građanima, kao ni onima koji čuvaju njen ustavni poredak.

"Ovo nije makedonsko-albanski obračun, budući da su oni štetni i za Makedonce i za Albance u regionu", kazao je Gruevski.

Prema dosadašnjim zvaničnim podacima, u žestokim oružanim sukobima policije i terorističke grupe koji su u Kumanovu trajali više od 30 sati poginulo je osam policajaca i 14 pripadnika terorističke grupe, a ranjeno je 37 pripadnika policije.

Prema navodima makedonskog MUP-a, teroristička grupa je u Makedoniju ušla početkom maja, a broj njenih članova bio je veći od 40.

Deo članova terorističke grupe je uhapšen juče i danas, nakon što su se predali makedonskoj policiji.

 

Ivanov sazvao sednicu Saveta bezbednosti

Predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov zakazao je za danas, u 17.00 časova, sednicu Saveta bezbednosti u proširennom sastavu posle čega je najavljeno njegovo obraćanje građanima, saopšteno je iz predsednikovog kabineta.

Na zasedanje Saveta bezbednosti, pored članova, pozvani su i predsednik opozicionog SDSM-a Zoran Zaev, lider DUI Ali Ahmeti i predsednik DPA Menduh Tačiji.

Savet bezbednosti čine predsednik Ðorđe Ivanov, predsednik Skupštine Trajko Veljanoski, premijer Nikola Gruevski, ministar odbrane Zoran Jolevski, ministarka za unutrašnje poslove Gordana Jankuloska, ministar za inostrane poslove Nikola Poposki i poslanici Veli Kreci, Fljora Kadriu i Naser Sejdini.

 

Osude napada u Kumanovu stižu iz regiona

 

Mediji u regionu i danas izveštavaju o događima u makedonskom gradu Kumanovu, a od država stižu osude i telegrami saučešća porodicama žrtava.

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine danas je najoštrije osudilo aktivnosti terorističke grupe sa smrtnim posedicama, koje su se dešavale u Makedoniji tokom vikenda, izvestila je Fena.

Izražavajući iskreno saučešće porodicama, ministarstvo je izrazilo nadu da će se bezbednosna situacija u Makedoniji brzo stabilizovati uz podršku snaga koje teže da se suzbije i reši problem rastućeg terorizma u svetu.

Ministarstvo je saopštilo da za sada nema informacija da je neko od državljana BiH poginuo u neredima i izrazilo nadu da će tako i ostati pošto se prikupe kompletni podaci o nastradalima i povređenima.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas telegram saučešća predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu povodom napada u Kumanovu ukazujući na potrebu što šire koalicije u regionu na suzbijanju terorizma, preneli su banjalučki mediji.

Republika Srpska, užasnuta ovim terorističkim činom, još jednom ukazuje na veliku opasnost od terorizma u regionu i potrebu što šire koalicije u njegovom suzbijanju, te ističe svoje odlučno opređeljenje u borbi protiv terorizma koji na najsuroviji način odnosi živote nevinih ljudi, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike Srpske, prenosi RTRS.

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u telegramu saučešća navela je da su građani RS duboko potrešeni ovim brutalnim terorističkim činom i u potpunosti saosećaju sa porodicama poginulih i narodom Makedonije, saopšteno je iz vlade.

Ovaj nemio događaj još jednom nas opominje da je terorizam pretnja za sve zemlje regiona te da je neophodno da delujemo odlučno kako bi se uspešno izborili sa ovim bezbednosnim izazovima, navela je Cvijanović.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović uputio je, povodom pogibije pripadnika makedonske policije u Kumanovu, saučešće predsedniku Makedonije Ðorđu Ivanovu, javlja RTCG.

"U pokušaju destabilizacije Makedonije, braneći mir i bezbednost, oni su žrtvovali svoje živote za opšte dobro i budućnost Makedonije, trajno obavezujući na pamćenje i poštovanje", kaže se u telegramu Vujanovića.

Hrvatski mediji prenose, pozivajući se na makedonske medije, da su i danas nastavljeni sukobi sa naoružanom grupom koju makedonske vlasti označavaju kao teroriste.

Hrvatski portal Index.hr objavljuje da se sporadična pucnjava mogla čuti i danas u albanskom predgrađu Kumanova.

Hrvatski portal navodi da su makedonske vlasti proglasile dvodnevnu nacionalnu žalost, a predsednik Ivanov povodom sukoba u Kumanovu sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u proširenom sastavu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR