NASTAVAK OKRŠAJA Napeto u Kumanovu, broj poginulih policajaca popeo se na osam

Izvor: Blic, 10.Maj.2015, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASTAVAK OKRŠAJA Napeto u Kumanovu, broj poginulih policajaca popeo se na osam

Sukobi policije i terorističkih grupa u Kumanovu i dalje traju. Helikopteri i bespilotne letelice od jutros nadleću grad, a za sada je život izgubilo osam policajaca, dok je ranjeno više od 30, a strahuje se da ima još žrtava. U gradu se danas čuju i sirene Hitne pomoći, prenose makedonski mediji, a od ranog jutra se iz pojedinih delova grada ponovo čuju pucnji. Deo grada "Divlje naselje" je i dalje evakuisan, a policija pretresa kuću po kuću.

Makedonski predsednik Đorđe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ivanov zakazao je za danas sednicu Saveta za bezbednost Makedonije, na koju je pozvao i lidere opozicionih partija.

Po završetku sednice koja je zakazana za 17.00 časova, predsednik Ivanov obratiće se građanima Makedonije, prenose makedonski mediji.

Osim Ivanova, članovi Saveta su premijer Makedonije Nikola Gruevski, predsednik Sobranja Trajko Veljanoski, ministri unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, odbrane Zoran Jolevski, šef diplomatije Nikola Poposki, te Veli Kreci, Fljora Kadriu i Naser Sejdini.

Na sjedicu su pozvani i predsednici opozicionih patrija Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev i Demokarske partije Albanaca Menhud Tači, te lider članice vladajuće koalicije Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti.

Broj poginulih policajaca porastao na osam, javlja makedonski Sitel.

Prema najnovijim informacijama, trenutno se u Kumanovu ne puca, iako je i dalje napeto, zbog pucnjave iz automatskog oružja koja se čula jutros.

Policija je raspoređena u gradu, ulice nisu blokirane, saobraćaj je normalizovan i prodavnice su otvorene, prenosi makedonska novinska agencija.

Pretpostavlja se da policija "čisti" kuću po kuću od naoružanih ljudi koji su još uvek na terenu.

Stanovnici Kumanova uznemireni su zbog nastavka sukoba i postoji velika vjerovatnoća da će napustiti svoje domove. Ulice su skoro prazne, prenosi portal "Kumanovo njuz".

Zbog sukoba policije i terorista u Kumanovu otkazan je maraton u Skoplju, a umesto njega održana je simbolična trka kroz grad, pišu makedonski mediji.

А има и уште позади. #SKMA2015 pic.twitter.com/x9mBQY5YXj— Darko Arsovski (@dArsovec) May 10, 2015

Наместо #SKMA2015 гнев и разочарување... а во меѓувреме pic.twitter.com/w4XI800hqv— Луна_ (@_Luna_1979) May 10, 2015

Pripadnici makedonskih policijskih snaga Žarko Kuzmanovski (32), Sašo Samoilovski (32), Nenad Serafimovski (28), Isamedin Osmani, Boban Ivanović i Goran Ilievski poginuli su u okršajima sa terorističkom grupom u Kumanovu.

Podsetimo, akcija policije protiv terorističke grupe koja je, po navodima makedonskog MUP-a, u taj grad na severu zemlje došla "iz susedne zemlje" počela je juče rano ujutru, a još uvek nije okončana.

Jutros je povređeno tri policajca u Kumanovu.

Policijska akcija u Kumanovu i dalje traje, potvrdio za RTS portparol makedonske policije.

Kako saznaje Blic, akcija i pucnji ponovo su se čuli u delovima Kumanova jutros oko 7.30 časova.

Pristup delu grada "Divlje naselje", koje je juče evakuisano, je i dalje ograničen.

Serbia-Macedonia Border crossing. Albanians from Presheva, Bujanovc, Medvegj fleeing. pic.twitter.com/j5oluVljus— I PAVDEKUR F.HAKLAJ (@AgonGeni) May 9, 2015

Na graničnom prelazu Preševo -Tabanovce između Srbije i Makedonije nema nikakvih zastoja, nema kolona vozila, a prelaz je sasvim prohodan, uverila se ekipa Tanjuga na licu mesta.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

Tri policajca povređena su jutros u Kumanovu, gdje i dale traje okršaj makedonske policije sa teroristima, javljaju makedonski mediji.

Policija proverava svaku kuću u Divljem naselju, iznad kojeg se vidi crni dim, a čuju se i sirene hitne pomoći.

Povređeni policajci prebačeni su u bolnicu u Skoplju.

Noćas je u Urgentnom centru u Skoplju potvrđeno da je još jedan pripadnik MUP-a podlegao povredama koje je zadobio u okršaju sa terorističkim grupama u Kumanov, prenosi portal Mkd.mk.

Ovim se broj poginulih policajaca povećao na šest.

I dalje napeta situacija u Kumanovu. Kako prenose makedonski mediji i RTS, nad gradom se nadvija gust, crni dim.

Sinoć, nešto iza 21 sat završena je policijska akcija u Kumanovu.

Poslednja grupa napadača koja je pružala otpor je eliminisana. Kako je večeras saopšteno u Skoplju u sukobima u Kumanovu poginulo je pet pripadnika MUP-a Makedonije, a mrtvih je bilo među npadačima, ali i među civilima.

Otpor većeg dela grupe je slomljen posle 18 časova i veliki broj njih se predao”, rekla je ministarka unutrašnjih poslova GordanaJankulovska, ali je istakla da je deo terorista nastavio da pruža otpor.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Vlade Republike Makedonije Nikoli Gruevskom, u kome se ističe da Srbija osuđuje sve pokušaje za destabilizaciju Makedonije i regiona.

Саучешће премијеру Македоније @GruevskiNikola и породицама страдалих у борбама око #Куманово.Србија осуђује покушаје дестабилизације региона — Александар Вучић (@SerbianPM) May 10, 2015

Više pročitajte u posebnoj vesti.

Od jutros Skoplje nadleće helikopter, javlja reporter RTS-a.
Pogledaj vesti o: Kumanovo

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NASTAVAK OKRŠAJA Dramatično u Kumanovu, broj poginulih policajaca popeo se na osam

Izvor: Blic, 10.Maj.2015

Sukobi policije i terorističkih grupa u Kumanovu i dalje traju. Helikopteri i bespilotne letelice od jutros nadleću grad, a za sada je život izgubilo osam policajaca, dok je ranjeno više od 30, a strahuje se da ima još žrtava. U gradu se danas čuju i sirene Hitne pomoći, prenose makedonski mediji,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.