Uvek aktuelan Prvi drugi dolazak Alekseja Slapovskog

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2011, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvek aktuelan ''Prvi drugi dolazak" Alekseja Slapovskog

BEOGRAD - Ruski pisac Aleksej Slapovski predstavio je u pauzi zasedanja odbora Međunarodnog PEN-a, svoj roman "Prvi drugi dolazak", u kome pripoveda o vremenu tranzicije i drugih iskušenja modernog vremena. ''Knjiga je napisana pre 16 godina i to što je i danas aktuelna ukazuje na dve stvari", rekao je autor novinarima u hotelu "Kontinental" gde se održavaju sednice PEN-a.

"Prva, i loša, stvar je da se život za 16 godina nije naročito promenio. Druga, dobra stvar je da su čitaocima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i danas zanimljivi međuljudski odnosi, kao i odnos čoveka sa samim sobom, što je omiljena tema ruske književnosti", rekao je Slapovski.

Govoreći o svojoj knjizi, za koju kritičari kažu da je njegov najvažniji roman, Slapovski je rekao da se

u priči o drugom "dolasku" Isusa njemu najvažnijom temom - težnjom čoveka da se promeni na bolje.

''Moj junak isprva nije razumeo da bi za njega moglo da se pomisli da je Isus. Kada je to razumeo, onda se uplašio jer se ljudi plaše onoga što je u njima dobro, a ne onoga što je loše", rekao je

Slapovski, jedan od najznačajnijih i najprevođenijih savremenih ruskih pisaca.

Novi Isus u romanu mora da okusi i pijanstvo i melanholiju, suoči se sa siromašnima dugom, vernicima, ludacima, demonstrira malodušnost i nihilizam i na kraju strada za druge.

''Želeo sam da napišem knjigu o običnom čoveku koji je pio vodku i voleo žene a onda iznenada u svojoj duši otkrio nešto novo i neshvatljivo", rekao je Slapovski.

Slapovski (1957) autor je brojnih priča, drama, romana i filmskih scenarija koji su, kako je rekao, njegov izvor zarade.

Književnu karijeru počeo je 1980ih pišući drame koje su prevedene na sve veće svetske jezike. Do tada je, kako je naveo, radio na televiziji, u školi, kao urednik, utovarivač.

Njegova drama ''Moj mali trešnjik" dobila je Prvu evropsku pozorišnu nagradu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.