Treći dan književnog maratona na Kongresu PEN-a

Izvor: Blic, 14.Sep.2011, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treći dan književnog maratona na Kongresu PEN-a

Književni maraton u okviru 77. Međunarodnog PEN kongresa nastavlja se danas predstavljanjem pisaca iz Rusije, Grčke, Egipta, Velike Britanije, Kanade i Bugarske.

Novinarima će se u podne predstaviti ruski pisac i dramaturg Aleksej Slapovski na konferenciji za štampu u Hotelu Kontinental.

Slapovski je jedno od glavnih otkrića ruske literature 90-ih godina. Rođen je u Saratovu, u oblasti Volge koja je često prisutna u njegovim delima. Za pozorište je počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da piše 80-ih godina, napisao je brojne jednočinke, a sledili su romani i kratke priče. Prvi roman "Ja nisam ja" jedna je od najčitanijih knjiga u Rusiji. U njegove književne uspehe se ubraja i knjiga "Votka, dolari i mamurluk", farsa o životu u ruskoj provinciji.

Pesnici u KCNS-u

U Kulturnom centru Novog Sada u Klubu "Tribina mladih" gostuju pesnici Vang Điaksin i Ana Blandijana, dok će u Velikoj sali ovog Centra biti prikazan film "Soba i po, ili sentimentalno putovanje u domovinu" (Rusija), prema eseju Josifa Brodskog.

U ediciji "Sto slovenskih romana" izdavačka kuća "Arhipelag" je objavila njegov roman "Prvi drugi dolazak" o pojavi Hrista u malom mestu u unutrašnjosti savremene Rusije, u kome pisac varira pitanje koje je Dostojevski postavio u Legendi o velikom inkvizitoru: Šta bi se dogodilo sa Hristom kada bi se danas pojavio.

Dobitnik je prve nagrade na konkursu evropskih pozorišnih komada u Kaselu i nacionalne nagrade ruskih dramskih pisaca.

U knjižari "Beopolis" danas će knjige potpisivati Dimitar Baševski, jedan od najznačajnijih savremenih makedonskih romansijera i kanadski pisac Žil Pelren.

U dvorani Kulturnog centra Beograda beogradskoj publici će se večeras predstaviti neki od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca čiji književni, esejistički i politički rad daleko prevazilazi granice sredina u kojima stvaraju.

O svojim knjigama i mestu pisca u njihovim sredinama govoriće grčki pisac Titos Patrikios, ruski pisci Andrej Bitov i Aleksej Slapovski, egipatska književnica Ekbal Baraka i Kanađanka avganistanskog porekla, Nelofer Pazira, Kristofer Houp, britanski pisac poreklom iz Južne Afrike, bugarski književnik Alek Popov i njihovi srpski domaćini, pisac David Albahari i Goran Petrović.

Popov će nešto kasnije prisustvovati besplatnoj projekciji filma "Misija London", snimljenog prema istoimenom bestseleru, od 20. časova na Cvetnom trgu u Beogradu.

Povezane vesti: Gosti PEN-a na otvaranju sezone u Narodnom pozorištu Zbirka kratkih priča Davida Albaharija na nemačkom Svetislav Basara večeras u "Gradskoj knjižnici" Albahari u "Gradskoj knjižnici" David Albahari gost "Gradske knjižnice" Kulturnog centra "Grad"

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavljanje pisaca iz sveta u okviru PEN-a

Izvor: NaDlanu.com, 14.Sep.2011

Međunarodni kongres PEN-a, jedne od najznačajnijih književnih manifestacija u svetu, biće nastavljen danas u Beogradu predstavljanjem pisaca iz Rusije, Grčke, Egipta, Velike Britanije, Kanade i Bugarske... Novinarima će se u podne predstaviti ruski pisac i dramaturg Aleksej Slapovski na konferenciji...

Nastavak na NaDlanu.com...

Uvek aktuelan ''Prvi drugi dolazak" Alekseja Slapovskog

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2011, 07:09

BEOGRAD - Ruski pisac Aleksej Slapovski predstavio je u pauzi zasedanja odbora Međunarodnog PEN-a, svoj roman "Prvi drugi dolazak", u kome pripoveda o vremenu tranzicije i drugih iskušenja modernog vremena. ''Knjiga je napisana pre 16 godina i to što je i danas aktuelna ukazuje na dve stvari", rekao...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.