Stojiljković: Osećam se kao da mi je lično Zoran dodelio ovu nagradu

Izvor: Blic, 17.Okt.2011, 03:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojiljković: Osećam se kao da mi je lično Zoran dodelio ovu nagradu

U Zaječaru je u subotu dvadeseto izdanje manifestacije “Dani Zorana Radmilovića” otvorila predstava Ateljea 212 “Otac na službenom putu”, a žiri u sastavu, Saša Jelenković, Biljana Vujović i Irfan Mensur, predsednik žirija, dodelio je i prvu nagradu “Zoranov brk“, i to Vlastimiru - Đuzi Stojiljkoviću.

Dobitnik prve nagrade na jubilarnoj manifestaciji XX "Dani Zorana Radmilovića”, u predstavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Otac na službenom putu”, reditelja Olivera Frljića, igrao je glavnog junaka, dečaka koji je bez krivice kriv, žrtva u mehanizmu političke mašinerije.

- Ovo je jedna od najdražih nagrada. Svaka nagrada daje podstrek, a ja ovu osećam kao da mi je Zoran lično uručio i rekao „Evo ti". Moj dragi kolega Zoran Radmilović nije voleo nagrade, i imao je poseban odnos prema njima, ali je ostavio poseban trag kako u pozorištu, tako je isto toliko jak i neobrisiv trag ostavio u nama, njegovim kolegama - kaže Vlastimir Đuza Stojiljković, dobitnik prvog Zoranovog brka.

Kao i svake godine, o legendarnom glumcu iz Zaječara su na svečanom otvaranju govorile i njegove kolege. Ove godine, prema njihovim rečima, čast da to učine imali su Tanja Bošković, Aljoša Vučković i Milan Mihailović.

- Izuzetna je i posebno draga čast kada imate priliku da govorite o jednom čoveku kakav je bio Zoran Radmilović - složili su se glumci, govoreći o Zoranu.

Pre samog svečanog otvaranja publika je mogla da uživa i u pratećem programu festivala u okviru koga su, između ostalih, i pesnici govorili o Zoranu Radmiloviću, nakon čega je otvorena izložba "Savremena kostimografija” Narodnog pozorišta Beograd. Samo dan pre, u okviru predfestivalskog dana predstavljena je knjiga Tomislava Mijovića "Zoranu Radmiloviću pesnici i likovni umetnici”, i izvedena predstava "Karolina Nojber” Miloša Jagodića.

Inače, čast da otvori jubilarnu pozorišnu manifestaciju imao je ministar kulture Predrag Marković.

- Nisam očekivao da ću imati ovoliku čast da nekada, upravo na ovom mestu, u njegovom rodnom gradu, govorim o njemu, velikom glumcu i čoveku, kakav je bio Zoran Radmilović. Svi dobro znamo da njega Zaječarci nisu prihvatili, i zato mi je posebno drago što je ova sala večeras puna jer ćemo se jedino tako odužiti ovom velikanu zbog koga smo ovde. Obećao sam upravniku pozorišta da će Ministarstvo kulture izdvojiti 3 miliona dinara za sanaciju krova koji prokišnjava, a sa ciljem da publika u većem broju dolazi u ovo pozorište - rekao je Predrag Marković na otvaranju pozorišne manifestacije.

Večeras je na programu kamerna opera Madlenijanuma "Miholjsko leto”.

Povezane vesti: Počinje trka za Zoranov brk Dve nagrade za pozorište "Radović" u Sarajevu Elorova i Balaž najbolji glumci Novosadskog pozorišta Šest kandidata za „Zoranov brk“ ''Metamorfoze'' najbolja predstava ''Purgatorja 2011''

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.