Skulpture i grafike Gabriela Glida

Izvor: Arte, 08.Okt.2018, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skulpture i grafike Gabriela Glida

U utorak 9. oktobra sa početkom u 19 sati u Oficiskom domu u Nišu je otvaranje samostalne izložbe Gabiela Glida – umetnika iz Beograda. Izložbu pod nazivom „SEEN AND NOT SEEN“ čini izbor skulptura i grafika iz najnovijeg opusa autora.

Gabriel Glid ( Beograd, 1966) je diplomiao i magistirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Realizovao je 20 samostalnih izložbi i izlagao na više od sto kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je profesor vajarstva na >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Lasalle Umetničkom koledžu u Singapuru (2004-05). Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu zaposlen od 2009. godine, sada u zvanju vanrednog profesora  na predmetu Vajanje i crtanje. Dobitnik je pet nagrada među kojima je i najveće strukovno priznanje „Zlatno dleto ULUS-a“.

Vajarski opus Gabriela  Glida  počiva na minimalističkom pistupu i purizmu forme, na perfekciji realizacije i uspešnom kombinovanju primene tradicionalnih (drvo,kamen) i novih materijala (sunđer, guma, silikon) i postupaka. NJegove skulpture, uključujući i dela zastupljena na niškoj izložbi, u svojoj primanosti podrazumevaju osnovne geometijske oblike (kocka – Infakt, valjak – Posle ili kvadar – Početak...)  koje, daljom razradom  umetnik  dovodi do novih nivoa značenja i tumačenja. U tematskom pogledu Glidovo inspirativno polazižte su različiti fenomeni individualne i društvene stvarnosti od recimo pitanja identiteta (Gabijel), potrošačkog društva ( Bar kod) do geopolitičkih odnosa (Početak, Početak opet). Plastičnoj intepretaciji pomenutih tema  autor pristupa sa puno lične, kontemplativne slobode svesno izbegavajući direktni govor, zadržavajući se na nivou aluzivnosti sa diskretnom dozom humora i ironije. Samom naslovnom odrednicom umetnik daje posmatraču određeni fleksibilni okvir za moguća tumačenja.

Likovni jezik Gabriela Glida počiva na dobro poznatim elementima skulptorskog jezika koji nisu upotrebljeni bučno i provokativno već su pretvoreni u sofisticiran, biranim terminima koncipiran vizuelni govor.

Izložene grafike, izvedene u tehnikama sitoštampe i printa, pripadaju ciklusu „Ćilimi“ počivaju na multiplikaciji i „preradi“ poznatih motiva narodne radinosti. U njihovom kontekstu naslućujemo nameru preispitivanja pitanja kontinuiteta i trajanja.

 Izložba će u Nišu trajati do 3.novembra

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.