Izvor: RTS, 23.Jul.2021, 20:50

Salon Muzeja savremene umetnosti obeležava 60 godina rada

Izložbom "Grupni portret", Salon Muzeja savremene umetnosti obeležava 60 godina rada. Dokumentarna postavka kustosa Une Popović otkriva različite faze institucije i njen značaj u svetskim okvirima.
Bogatstvo izložbene istorije Salona Muzeja savremene umetnosti na postavci "Grupni portret". Prostor u Pariskoj 14 otvoren je proleća 1961. kao Salon Moderne galerije izložbom Nedeljka Gvozdenovića.

Kroz vreme bio je galerija usmerena na promociju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novih, različitih umetničkih ostvarenja.
"Danas se trudimo da mu ostane ona programska koncepcija zbog koje je osnovan, a to je da prati pre svega umetnike mlađe generacije i neke nove savremene tendencije u umetnosti", navodi Marijana Kolarić, direktor Muzeja savremene umetnosti.
Grupni portret je hronološki građen - izložene su fotografije postavki, katalozi, video arhiva. Izlagali su Miodrag Protić, Mića Popović, Milo Milunović, Dušan Otašević, Vojin Bakić. U Salonu smo videli dela i Marine Abramović, Vima Vendersa, Abasa Kjarostamija.
"Ja volim da spajam istorijsku modernu i savremeni trenutak. Tako da je ova izložba iako dokumentarna vrlo osavremenjena, da tako kažemo. Tako da nas čeka i monografija Muzeja savremene umetnosti koju ovaj prostor zaista zaslužuje", ističe Una Popović, kustos Salona Muzeja savremene umetnosti.
U ovom galerijskom prostoru kustosi su afirmisali umetnike različitih generacija i izraza.
"Velike razlike nema, ima razlike u umetnosti, ima razlike u publici, ima razlike u predstavljanju jer je malo medija koji na ovaj način predstavljaju ono što se nalazi u galerijama. Mislim da je ugled Salona sačuvan i da je ova istorija od 60 godina jedna ugledna i važna istorija naše kulture", smatra Irina Subotić, kustos Salona MSU od 1974. do 1978.
Tokom šest decenija održano je više stotina izložbi, hiljade pratećih programa. Grupni portret do 6. septembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.