Izvor: Studio B, 12.Okt.2010, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovi Čelebonovića u Francuskom kulturnom centru

Izložba „Kreativni univerzum Marka Čelebonovića” otvorena je u galeriji Francuskog kulturnog centra, gde su, pored značajnih ostvarenja tog umetnika, predstavljeni i katalozi, skice, fotografije i novinski članci koji prate život umetnika.

Okosnicu izložbe, čiji je autor Jasna Jovanov, predstavlja period života i stvaranja Čelebonovića vezan za Francusku, posebno za Sen Trope, koji je približen publici i kroz rekonstrukciju njegovog ateljea, rada scenografa Olge >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Todorović.

Izložena je i slika „Enterijer” iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, delo završne faze njegovog stvaranja, kao i crteži koje publika do sada nije imala priliku da vidi.

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Ksavije Denio istakao je sinoć, otvarajući izložbu, da je Čelebonović, kao i veliki broj drugih umetnika sa ovog prostora, doprineo da se od Pariza napravi intelektualni, umetnički i međunarodni centar.

Ministar kulture Nebojša Bradić naglasio je da su Čelebonović i ljudi koji su se nalazili oko njega predstavljali intelektualnu elitu u važnom periodu srpske istorije.

„Ovde smo i da proslavimo njegov doprinos razvijanju srpsko-francuskih veza koje su ostale i opstale”, rekao je ministar. Paralelno sa ovom, u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” u toku je izložba „Slike iz porodičnog života”, iz kolekcije njegove porodice, koja omogućava sagledavanje Čelebonovićevih dela nastalih od 1923. do 1984. godine.

Čelebonović (1902–1986) pripada generaciji koja je sticala umetničko obrazovanje i zrelost u periodu između dva svetska rata. On je, kao akademik SANU i profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, životno bio vezan za Francusku, privržen tradiciji pariske škole i tada aktuelnom kolorizmu.

Obe izložbe biće otvorene do 6. novembra, a od 22. novembra postavka će iz FKC-a biti preseljena u prostor Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.