Preminula glumica Zlata Petković

Izvor: Blic, 03.Dec.2012, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula glumica Zlata Petković

Glumica Zlata Petković (58) preminula je danas u Beogradu u 13.40, sedam dana nakon što je pretrpela moždani udar zbog kojeg je u petak i operisana.

Zlata Petković rođena je u Svrljigu, 11. februara 1954. godine i svojevremeno je bila Mis Jugoslavije. Osnovnu školu završila je u Smederevu a gimnaziju u Zagrebu. Posle jedne audicije na koju je slučajno otišla 1970. godine, Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu na kome >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je izabrana za prvu pratilju Aniti Buturini, budućoj supruzi Miše Kovača. Titula prve pratilje joj je omogućila da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kome je ponela priznanje Mis fotogeničnosti. Zahvaljujući laskavoj tituli, dobila je prvu filmsku ulogu u filmu “Bubašinter” u režiji Milana Jelića. Posle snimanja tog filma, Zlata je odlučila da upiše Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu, od čega je brzo odustala jer je završila tek prvi razred gimnazije u to vreme. Samo godinu dana kasnije, Zlata je učestvovala i na izboru za Mis tadašnje Jugoslavije.

Akademiju je upisala po završetku srednje škole a u klasi je bila sa Bogdanom Diklićem, Ljiljanom Stjepanović, Snežanom savić, Ivicom Klemecom, Radošem Bajičem i Lazarom Ristovskim. Odmah po sticanju diplome, reditelj Aca Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u seriji “Povratak otpisanih” koja ju je proslavila. Poslednju ulogu je odigrala u TV seriji “Selo gori a baba se češlja”.

Popularnoj glumici pozlilo je krajem novembra u stanu u Resavskoj ulici u Beogradu. Zlata je hitno prevezena u Urgentni centar gde su joj lekari ukazali pomoć. Čelnici neurohiruškog odeljenja u Kliničkom centru Beograda proteklih dana činili su sve kako bi stabilizovali zdravstveno stanje legendarne glumice. Zlata je bila u šok sobi i pod intenzivnim nadzorom lekara. Članovi njene najbliže porodice nisu bili dostupni za medije. Doktor Branko Đurović neurohirurg koji je do poslednjeg trenutka bio upućen stanje Zlate Petković kaže da je glumičino stanje bilo jako loše:

- Zlati je pukla aneurizma. To je isti efekat kao da je bomba eksplodirala u mozgu. Praktično se već danima borimo da je povratimo iz kome, ali je stanje veoma loše, i vrlo uskoro može da se desi da i srce prestane da joj radi. Mislim da u ovom trenutku veoma teško može nešto da se popravi, jer je njen mozak pretrpeo velika oštećenja, nažalost - objasnio je doktor Đurović jutros, samo nekoliko sati pre nego što je glumica preminula.

Kako smo ranije pisali, Zlata je godinama imala problem sa visokim pritiskom. Sa suprugom, muzičarem Sanjom Ilićem imala je sina Andreja.

Kao Marija u "Otpisanima":

U "Selo gori a baba se češlja":

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.