Izvor: RTS, 18.Apr.2021, 21:05

"Pozdrav iz Beograda - Beograd na razglednicama" u Istorijskom muzeju

U okviru manifestacije Dani Beograda otvorena je izložba Istorijskog muzeja Srbije "Pozdrav iz Beograda - Beograd na razglednicama". U klubu RTS-a predstavljena je monografija "Beograd šezdesetih godina XX veka".
Mene Beograda od kraja 19. stoleća do 1940. prikazane su na Trgu Republike. Razglednice koje su iz Beograda putovale u svet čuvaju se u Istorijskom muzeju Srbije, koji prvi put učestvuje u "Danima Beograda".

"Na razglednicama tačno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << možete da vidite kako se Beograd menjao, da vidite nestale objekte, nestale čitave kvartove, ulicu Kneza Miloša, Kneza Mihajla, Vilsonov trg i železničku stanicu", kaže Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.
Bliža prošlost sadržana je u monografskoj knjizi" Beograd šezdesetih godina XX veka". Knjiga je zbirka sećanja različitih autora o otvaranju prema uticajima savremenog sveta o tome kako je Beograd postao metropola.
Istoričar Slobodan Selinić kaže da su to godine u kojima je grad širen na sve strane, godine u kojima je kulturni život bio veoma raznovrstan, u kojima je međunarodna saradnja u svetu umetnosti, nauke, kulture bila raznovrsna.
"To su godine kada je običan stanovnik mogao da vidi napredak i kada uđe u prodavnicu i kada izađe na ulicu", naglašava Selinić.
Knjiga "Beograd šezdesetih godina XX veka" i istoimena mini - postavka u klubu RTS-a produžavaju život mita šezdesetih.
"Ja mislim da mi sada živimo u gradu koji je u toj deceniji kreiran. Naravno, ovo je grad dugog pamćenja ali u nekim forama on je zapravo u toj deceniji definisan", poručuje Darko Ćirić, urednik monografije.
Pod sloganom "Kultura je pobednik", manifestacija Dani Beograda traje do 19. aprila.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.