Paideia obeležava 50. godišnjicu smrti Kamija

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jan.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Paideia" obeležava 50. godišnjicu smrti Kamija

Izdavačka kuća "Paideia" obezbedila je, povodom pedesetogodišnjice smrti francuskog nobelovca Albera Kamija specijalni popust od 20 odsto tokom januara, za studente 30 odsto, na kupovinu kompleta i pojedinačnih izdanja Kamijevih dela.

Princip po kojem su dela razvrstana je u skladu sa prvim izdanjem sabranih Kamijevih dela, koja je objavila čuvena francuska izdavačka kuća "Galimar".

Ta izdanja su zasnovana na Kamijevim delima koja pripadaju fikciji i onima koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pripadaju refleksiji.

Prvobitna "Galimarova" izdanja u dva toma "Paideia" je razvrstala u četiri knjige - Romani, novele pod nazivom "Izgnanstvo i kraljevstvo", Eseji i Pozorište.

Nekoliko godina kasnije, "Galimar" je objavio kritičko izdanje sabranih Kamijevih dela u četiri knjige, pridržavajući se hronološkog principa, pri čemu su u ta izdanja uključeni i članci, predgovori, neobjavljena predavanja, koje autor za života nije sakupio.

Poznato je da je Kami (1913-1960) bio jedan od najangažovanijih pisaca svog vremena. Njegove teme: apsurd i pobuna, dekolonizacija, terorizam i borba protiv totalitarizma prisutne u romanima, dramama i esejistici, bliske su nam i danas.

Prema rečima filozofa Rafaela Entovena, Kami je "filozof sadašnjice koji transcendira epohu u kojoj živimo".

Iako je Kami izgubio život u saobraćajnoj nesreći, i danas, pola veka posle smrti, njegovo delo nikada nije bilo aktuelnije.

O tome svedoče brojne izložbe u svetu, obnovljena izdanja njegovih dela, specijalni temati u prestižnim svetskim časopisima, kao i brojni dokumentarni filmovi i reportaže posvećeni Kamijevom životu i stvaralaštvu

Kami je, posle Radjarda Kiplinga, bio najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za književnost koju je dobio 1957. kada je imao samo 44 godine.

Njegovo najprevođenije delo "Stranac" (1942), u Francuskoj je apsolutni bestseler u džepnom izdanju, sa više od sedam miliona prodatih primeraka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Apsurd i pobuna su uvek aktuelni

Izvor: Danas, 05.Jan.2010

Povodom pedesetogodišnjice smrti čuvenog francuskog pisca i nobelovca Albera Kamija, IK Paideia pripremila je popust na kupovinu „Sabranih dela“ i pojedinačnih izdanja ovog autora.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.