Otvorena izložba portreta predsednika parlamenta

Izvor: Studio B, 12.Okt.2010, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba portreta predsednika parlamenta

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović otvorila je u holu parlamenta izložbu portreta predsednika Narodne skupštine od 1920. godine do danas.

Na slikama su likovi ukupno 34 predsednika Skupštine Srbije od 1920. godine, čiji su autori Uroš Predić, Ivan Tišov i Dragan Stojkov.

Predić je uradio osam portreta, Tišov jedan, dok je 26 portreta predsednika od 1945. godine do danas uradio umetnik iz Sombora Dragan Stojkov.

Predsednica parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je ocenila da portreti, svaki za sebe, simbolizuju posebno vreme u kojima su nastajali a da njihove međusobne razlike govore o velikim razlikama koje su postojale u relativno kratkom vremenskom periodu od 90 godina.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što će zgrada Skupštine Srbije ubuduće biti dom tih umetničkih dela i zahvalila bivšim predsednicima parlamenta koji su došli na otvaranje izložbe.

Autor najvećeg broja portreta Dragan Stojkov je rekao da je za njega velika čast to što će njegova dela biti smeštena u, kako se izrazio, jednoj takvoj zgradi kakva je Dom Narodne skupštine.

Istoričar umetnosti Miodrag Jovanović pohvalio je rad Stojkova, jer je autor morao da radi na osnovu "izbledelih crno-belih" fotografija, i ocenio da naručilac ima razloga da bude zadovoljan jer je tako popunjena praznina u istoriji jedne tako važne institucije kao što je parlament.

Otvaranju izložbe prisustvovali su nekadašnji predsednici parlamenta poput Dragana Tomića, Nataše Mićić, Borisava Jovića i Slobodana Unkovića, a nakon što je izložba otvorena muzički program izveli su članovi orkestra "Stanislav Binički".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.