Zakazana sednica o deklaraciji o osudi zločina nad Srbima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2010, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakazana sednica o deklaraciji o osudi zločina nad Srbima

BEOGRAD -

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović sazvala je drugu sednicu jesenjeg zasedanja parlamenta za četvrtak, 14. oktobar, a na dnevnom redu je Predlog deklaracije Narodne skupštine o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije, koji je podnelo 123 poslanika, saopšteno je večeras iz parlamenta Srbije.

U radnom tekstu deklaracije Skupštine Srbije o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda i građanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije, u koji je Tanjug ranije imao uvid, parlament pruža punu podršku svim državnim organima i institucijama u čijoj nadležnosti je da istražuju zločine, prikupljaju dokaze i preduzimaju gonjenje u skladu sa zakonom.

Deklaracijom će, kada bude usvojena u parlamentu, biti osuđeni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka.

U radnom tekstu deklaracije navedeno je da parlament pruža punu podršku državnim institucijama u čijoj je nadležnosti i saradnja sa međunarodnim organima i organima drugih država u gonjenju osumnjičenih za te zločine.

Državne institucije imaju podršku parlamenta i da, čuvajući trajno sećanje na žrtve, stalno podsećaju svetsku javnost na stravične zločine počinjene nad srpskim narodom i građanima Srbije tokom devedesetih godina 20. veka i insistiraju pred međunarodnim institucijama da srpske žrtve imaju isti tretman kao i žrtve pripadnika drugih naroda, a da počinioci zločina jednako odgovaraju.

"Narodna skupština poziva sve međunarodne organizacije i institiucije koje se bave istraživanjem i procesuiranjem zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije da do kraja istraže i na adekvatan način kazne počinioce zločina nad srpskim narodom i građanima Srbije", navedeno je u predlogu deklaracije.

Takođe, parlament, dosledno sledeći politiku uspostavljanja trajnog mira u regionu i prevazilaženja trauma skore prošlosti, pruža punu podršku pravnom timu koji zastupa Srbiju u postupku protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde.

"Narodna skupština se zalaže za iznalaženje trajnog rešenja koje bi dovelo do istine i pomirenja", navedeno je u predlogu deklaracije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U četvrtak o zločinima nad Srbima

Izvor: B92, 12.Okt.2010

Beograd -- Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović sazvala za četvrtak sednicu na čijem dnevnom redu će biti predlog deklaracije o osudi ratnih zločina nad Srbima... Deklaracijom će, kada bude usvojena u parlamentu, biti osuđeni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije tokom...

Nastavak na B92...

Djukić-Dejanović u posjetu Crnoj Gori 13. i 14. oktobra

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Okt.2010

Predsjednica skupštine Srbije Slavica Djukić-Dejanović boraviće 13. i 14. oktobra u posjetu Crnoj Gori tokom koje će razgovarati s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem, šefom države Filipom Vujanovićem i premijerom Milom Djukanovićem. Za četvrtak, 14. oktobar predvidjeni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Otvorena izložba portreta predsednika parlamenta

Izvor: Studio B, 12.Okt.2010

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović otvorila je u holu parlamenta izložbu portreta predsednika Narodne skupštine od 1920. godine do danas. ..Na slikama su likovi ukupno 34 predsednika Skupštine Srbije od 1920. godine, čiji su autori Uroš Predić, Ivan Tišov i Dragan Stojkov...Predić...

Nastavak na Studio B...

Predsednici Skupštine na slikama

Izvor: B92, 12.Okt.2010

Beograd -- Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović otvorila je izložbu portreta predsednika Narodne skupštine od 1920. godine do danas...Na jednom mestu objedinili su ih slikari Uroš Predić, Ivan Tišov i Dragan Stojkov...Neki sa osmehom, neki sa zamišljenim pogledom, a zajedničko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.