Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 01.Mar.2010, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Zagrebdoksu i pet srpskih filmova

ZAGREB - U Zagrebu je sinoć otvoren šesti po redu međunarodni festival filmova Zagrebdoks, na kome će do 7. marta biti prikazano preko 140 dokumentarnih filmova iz celog sveta, među kojima i iz Srbije.

Festivalu, koji je otvorila zamenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukićević, prisustvovao je veliki broj državnih zvaničnika i ličnosti iz javnog života, na čelu sa predsednikom Ivom Josipovićem.

Manifestacija se ove godine održava u pet bioskopskih dvorana u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << centru Muvipleks.

Za nagrade Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji konkuriše 41 film, a u regionalnoj 24, od kojih je pet iz Srbije.

Među njima je i film Srđana Šarenca "Selo bez žena", snimljen u srpsko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji o tri brata iz sela u Crnoj Gori koji pokušavaju da nastava porodičnu lozu.

U žiriju za međunarodnu konkurenciju su izraelsko-palestinska režiserka Ibtisam Salh Maraane, dobitnica prošlogodišnjeg Velikog pečata za film "Lejdi Kul El Arab", režiser i profesor filmske i TV režije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu Branko Ivanda, kao i filmski kritičar Janko Hajdl.

Regionalni žiri čine prošlogodišnji dobitnik Velikog pečata u regionalnoj konkurenciji, srpski režiser i scenarista Dragan Nikolić ("Kavijar konekšn"), direktor međunarodnog filmskog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Lajpcigu Klas Danielsen i hrvatski režiser Goran Dević, autor filma "Crnci".

Na festivalu će biti prikazano i sedam filmova u okviru "Kontroverznog doksa", među kojima i "Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest" Željka Mirkovića, čija je ovo svetska premijera.

Publika s nestrpljenjem očekuje film "Bajaga - muzika na struju" Miloša Jovanovića o 25 godina rada Bajage i Instruktora, u okviru programa "Muzički globus", a očekuje se i dolazak Bajage na festival. Uz Bajagu, publika očekuje i film o pevačici Severini. Ostali programi festivala su "Srećni Doks", "Stanje stvari", predstavljanje festivala u Lajpcigu i prezentacija autobiografskih filmova hrvatskih dokumentarista, među kojima i nedavno umrlog Ante Babaje, koji će imati i svoje filmsko veče.

U okviru programa "Y(o)u nostalgija" biće prikazano 12 polučasovnih epizoda serije "Robna kuća" Igora Stoimenova. Prema rečima direktora festivala Nenada Puhovskog, očekuje se da poseta ove godine pređe lanjskih 22.000 gledalaca.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski filmovi na Zagrebdoksu

Izvor: B92, 01.Mar.2010

U Zagrebu je otvoren šesti po redu međunarodni festival filmova Zagrebdoks, na kome će do 7. marta biti prikazano preko 140 dokumentarnih filmova, među kojima je 5 iz Srbije...Manifestacija se ove godine održava u pet bioskopskih dvorana u centru Muvipleks (Movieplex)...Za nagrade Veliki pečat...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.