Legat Zdravka Mandića u Novim Kozarcima – mali umetnički raj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2020, 11:34

Legat Zdravka Mandića u Novim Kozarcima – mali umetnički raj

Legat slikara Zdravka Mandića u mestu Novi Kozarci nadomak Kikinde formalno postoji od 2012-te, mada je svoje radove voljenom selu poklonio 1988. godine. Pored toga što čuva vredna dela poznatog akvareliste, vila u kojoj se nalazi predstavlja omiljeno mesto umetnicima svih profila, od slikara do pesnika. U vili se nalazi i Ogranak Narodne biblioteke "Jovan Popović" iz Kikinde, sa preko 6.000 naslova, kao i Legat književnika Đoke Stojčića.

Privatno zdanje sagrađeno 1941. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Novim Kozarcima, za potrebe jedne nemačke porodice, sticajem okolnosti nikada nije služilo prvobitnoj nameni. Nakon rata u vilu su bili raspoređeni politički komesari, a sada se u njoj nalaze legati Đoke Stojčića i Zdravka Mandića, kaže slikar Braco Azarić.

"Zdravko je dobitnik mnogih nagrada. Jedna od poznatijih je Iskra kulture Kulturno-prosvetne zajednice, Masarikove nagrade u Pragu, gde je Đoko bio ambasador. Dobitnih je brojnih nagrada i naš priznati srpskih slikar."

Legat "Zdravko Mandić" poseduje umetnikove akvarele, kao i ulja na platnu. Galerija koja nosi njegovo ime sada broji više od 70 slika. Osim za slikare, vila i legat otvoreni su i za druge stvaraoce, dodaje Azarić.

"Tako da u sklopu toga i književne večeri pravimo obavezno. Najviše za ove naše domaće autore, jer želimo da našu kulturu podignemo na viši nivo i da naši ljudi budu prisutni tu, a imali smo prošle godine gostovanje književnika iz Temišvara".

U vili se nalazi i Ogranak kikindske Narodne biblioteke "Jovan Popović", koji je osnovan 1961. godine, naglašava knjižničar Vladimir Dobrijević:

"Imamo oko 6880 knjiga. One su uglavnom iz fonda belestristrike, a jedan deo zahvata i stručnu literaturu. Imamo knjige za decu i za odrasle. Organizujemo književne večeri, kao i radionice sa decom školskog uzrasta."

Vila, u kojoj se nalaze legati i Ogranak kikindske Biblioteke, ima i poseban deo posvećen ljudima koji su kolonizacijom došli u Nove Kozarce nakon Drugog svetskog rata. Plan je da se napravi i spomen soba, koja će čuvati uspomene nekih drugačijih vremena, za generacije koje dolaze.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.