Jedan od ovih 11 romana dobiće NIN-ovu nagradu

Izvor: Telegraf.rs, 09.Jan.2015, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan od ovih 11 romana dobiće NIN-ovu nagradu

U sastavu žirija nalaze se Vladislav Gordić Petrović, koji je ujedno i njegov predsednik, Mića Vujičić, Božo Koprivica, Mihajlo Pantić i Jasmina Vrbavac, a oni će 19. januara proglasiti 61. dobitnika ovog književnog izdanja

Na konkurs za prestižnu književnu nagradu NIN-a, ove godine je prijavljen 161 roman koji je ispunio kriterijume, ali žiri ocenjuje da hiperprodukcija u izdavaštvu nije donela i poboljšanje kvaliteta srpske književne scene, pa je izabrao >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << 11 najboljih koji su ušli u uži izbor za ovu prestižnu nagradu.

Žiri u sastavu Vladislav Gordić Petrović (predsednik), Mića Vujičić, Božo Koprivica, Mihajlo Pantić i Jasmina Vrbavac, sačinio je 5. januara uži izbor za NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman godine, u koji je uvršteno 11 naslova.

Uži spisak romana za ovu prestižnu nagradu za 2014. godinu je:

Foto: Profimedia

“Sabo je stao” Oto Horvat (Kulturni centar Novog Sada), “Jedro nade” Nikola Malović (Laguna, Beograd), “Prvaci sveta!” Slavoljub Stanković (Geopoetika, Beograd), “Najnormalniji čovek na svetu” Ivan Tokin (Samizdat B92, Beograd), “Knjiga u beuku” Milovan Marčetić (Čigoja štampa, Beograd), “Vitiliog” Mileta Prodanović (Arhipelag, Beograd), “Satovi u majčinoj sobi” Tanja Stupar Trifunović (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo).

Takođe, u trci za najuži izbor najboljih prošlogodišnjih romana su i “Životinjsko carstvo” David Albahari (Čarobna knjiga, Beograd), “Zabrana upotrebe vatre i vode” Vukašin Štreker (Književna radionica Rašić, Beograd), “Razbajalica” Laslo Blašković (Arhipelag, Beograd) i “Kuća sećanja i zaborava” Filip David (Laguna, Beograd).

Šezdeset prvi dobitnik ovog književnog priznanja u Srbiji biće proglašen 19. januara.

(Telegraf.rs / NIN)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.