Izložba Tesla Veljka Mihajlovića u Galeriji nauke i tehnike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2019, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Tesla" Veljka Mihajlovića u Galeriji nauke i tehnike

Izložba "Tesla" Veljka Mihajlovića biće otvorena sutra u Galeriji nauke i tehnike SANU, u čast obeležavanja 10. jula - dana kada se rodio velikan svetske nauke.

Izložba "Tesla“ obuhvata više od 300 radova nastalih u toku 2016. godine, naslikanih tehnikama ulja i fosforescentnih boja na kompakt diskovima i kutijama kompakt diskova kao slikarskoj podlozi.

Akademski slikar Veljko Mihajlović, prisutan na beogradskoj sceni od 1979. godine, iza sebe ima više od 200 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samostalnih izložbi i do sada je predstavio publici više od 50 tematskih ciklusa objekata, slika na platnu, grafika i crteža.

Mihajlović se čitavu deceniju pripremao za ovu izložbu, istražujući materijal u Muzeju Nikole Tesle.

Kao posebno nadahnuće, on navodi reči Nikole Tesle iz 1932. godine:

"Aristotel je učio da u vasioni postoji nepokretna entelehija koja sve pokreće i misao je njen glavni atribut. Isto tako ja sam uveren da je ceo kosmos objedinjen, kako u materijalnom tako i u duhovnom pogledu. Postoji u vasioni neko jezgro od kuda mi dobijamo svu snagu, sva nadahnuća, ono nas večito privlači, ja osećam njegovu moć i vrednosti koje ono emituje u celoj vasioni i time je održava u skladu".

Na izložbi će biti prezentovani i model Teslinog transformatora iz studijske zbirke Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, kao i model Teslinog sistema četiri kola u rezonanci iz zbirke Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

Posetioci izložbe će biti u prilici da vide demonstraciju rada modela Teslinog transformatora u subotu, 6. jula, u 13 časova, i u sredu, 10. jula, u 17 časova.

Izložba "Tesla" trajaće do 13. jula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.