Istorijski muzej Srbije privremeni staralac zaostavštine Olje Ivanjicki

Izvor: Blic, Beta, 29.Sep.2009, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski muzej Srbije privremeni staralac zaostavštine Olje Ivanjicki

Prvi opštinski sud u Beogradu doneo je danas rešenje kojim se Istorijski muzej Srbije u Beogradu, određuje za privremenog staraoca zaostavštine umetnice Olje Ivanjicki, rekla je portparolka tog suda Vesna Sekulić.

Vesna Sekulić je rekla Beti da su danas na ostavinskom postupku o zaostavštini, na predlog zastupnika Fonda Olje Ivanjicki, saslušani svedoci u pogledu tvrdnje da postoji još neka imovina te umetnice koja nije ušla u zaostavštinu.

"Sud prikuplja informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u pogledu imovine koja nije ušla u zaostavštinu, i danas je upućen poziv nekim bankama da dostave informacije da li je Olja Ivanjicki kod njih imala račune", rekla je ona.

Prema njenim rečima, Istorijski muzej Srbije biće staralac zaostavštine Olje Ivanjicki do završetka ostavinskog postupka, kada će se njena imovina predati u ruke naslednika.

Sledeće ročište zakazano je za 22. oktobar 2009. godine.

Vesna Sekulić je dodala da Olja Ivanjicki, koja je preminula 24. juna 2009. godine, nema zakonskih naslednika, pa se kao naslednik javlja država koju zastupa republički javni pravobranilac.

"Postoji usmeno zaveštanje nasledstva Fondu Olje Ivanjcki, koji je osnovan za života umetnice i moguće je, ukoliko dođe do spora te dve strane, da dođe do parničkog postupka", rekla je ona.

Olja Ivanjicki preminula je 24. juna u Beogradu, nedugo posle operacije srca, u 78. godini.

Ona je rođena u Pančevu 1931. godine u ruskoj bolnici. Njeni roditelji, otac Vasilij Vasiljenko Ivanjicki i majka Veronika Mihajlovna Pjotrovska, došli su u Srbiju kao prognanici iz Rusije posle Oktobarske revolucije.

Srednju školu je završila u Kragujevcu, a Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1957. godine. Kao stipendista Fordove i Fulbrajtove fondacije 1962. bila je u SAD, a usavršavala se i u Italiji, Francuskoj, Engleskoj i Španiji.

Olja Ivanjicki je imala 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izlagala je od 1955. godine, a prvu samostalnu izložbu slika je imala 1957. u Beogradu, u Galeriji ULUS-a. Slede izložbe u Njujorku - Linkoln centar 1968, Roma Campo Bašo 1970, Toronto - Galerija Heritage, 1974, Montreal - Szidye Bronfman Centre 1975, Geneve - Galerie Una 1980, Za Jesenjina Beograd, Moskva, Herceg Novi, Novi Sad 1996.

Pored slikarstva, bavila se i vajanjem i osvojila mnoge nagrade.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.