Muzej upravlja zaostavštinom Olje Ivanjicki

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2009, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej upravlja zaostavštinom Olje Ivanjicki

BEOGRAD - Prvi opštinski sud u Beogradu imenovao je danas, na predlog Ministarstva kulture, Istorijski muzej u Beogradu za privremenog staraoca zaostavštine nedavno preminule slikarke Olge Olje Ivanjicki.

Sud je na današnjem ročištu istovremeno zatražio od Istorijskog muzeja da mu pismeno obrazloži način na koji bi se starao i obezbedio imovinu preminule slikarke, do okončanja ostavinskog postupka i proglašenja naslednika njene zaostavštine.

Imala znatna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << materijalna sredstva

Pored toga sud je zatražio izveštaje više domaćih i stranih banaka, o računima i prometu novca koji je posedovala Ivanjicki.

Na današnjem ročištu u ostavinskoj raspravi, dve dugogodišnje prijateljice Ivanjicki posvedočile su da je imala znatna materijalna sredstva na računima u domaćim i stranim bankama, kao i da je dosta novca podigla pred smrt kako bi uložila u Fond "Olga Olja Ivanjicki", kome je prema usmenom testamentu ostavila svo svoje nasledstvo.

Pored toga, one su izjavile da u popisu imovine Ivanjicki nedostaje 400 njenih grafika.

Inače u ovom postupku, Republičko javno pravobranilaštvo, koje je zakonski naslednik Ivanjicki, osporava pravo na nasleđivanje Fondu "Olga Olja Ivanjicki", dok Fond tvrdi da je testamentalni naslednik, usmeno sačinjenog testamenta.

Ukoliko se osporavanje nastavi sud će zainteresovane stranke uputiti na parnicu kako bi se utvrdilo ko ima pravo na nasleđivanje kompletne zaostavštine poznate slikarke.

Svoje pravo na nasleđivanje u parničnom postupku potražiće i Zoran Angelovski kome sud nije dozvolio da bude stranka u postupku jer nije dokazao da ima "pravni interes", odnosno da je bio poverilac Olje Ivanjicki.

Na ročištu održanom početkom septembra sud je saslušao tvoje svedoka koje je predložio Fond, a koji su tvrdili da je Ivanjicki sačinila usmeni testament prema kom svu svoju imovinu ostavlja tom Fondu, osnovanom 26. januara 2007. godine.

Popis kompletne zaostavštine

Fond na čijem je čelu Suzana Spasić dostavio je sudu i popis kompletne zaostavštine Ivanjicki koja se sastoji od umetničkih predmeta, slika i novčanih sredstava, a čija vrednost nije saopštena javnosti na današnjem ročištu.

Taj popis sačinila je popisna komisija sastavljena od dva kustosa Istorijskog muzeja Srbije, dva člana Fonda i jedne prijateljice preminule slikarke.

Prema ranijim izjavama koje je Ivanjicki dala medijima, želja joj je bila da sva svoja umetnička dela ostavi u nasleđe Beogradu, da budu izložena u muzeju na Kosančićevom vencu, kako bi svi ljubitelji umetnosti mogli da se upoznaju sa njenim bogatim stvaralaštvom.

Zdanje u kom bi bila izložena dela ove umetnice trebalo bi da obezbedi i uredi grad, na uglu Zadarske ulice i Kralja Petra.

Ivanjicki je preminula 24. juna u Beogradu u 78. godini.

Izlagala je u svim svetskim metropolama, a u jednoj anketi proglašena je najboljim slikarem dvadesetog veka na prostoru bivše Jugoslavije.

Nagrađena je svim najvećim nagradama u zemlji, uključujući Vukovu i Sedmojulsku nagradu i Zlatni beočug za životno delo.

Održala je preko osamdeset samostalnih izložbi a učestvovala na više od hiljadu kolektivnih.

Njene slike i skulpture nalaze se mnogim domaćim i svetskim galerijama, uključujući i njujoršku galeriju "Metropoliten".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istorijski muzej staralac zaostavštine Olje Ivanjicki

Izvor: NaDlanu.com, 29.Sep.2009

BEOGRAD, 29. septembra 2009. (Beta) - Prvi opštinski sud u Beogradu doneo je danas rešenje kojim se Istorijski muzej Srbije u Beogradu, određuje za privremenog staraoca zaostavštine umetnice Olje Ivanjicki, rekla je portparolka tog suda Vesna Sekulić. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Istorijski muzej staralac zaostavštine Olje Ivanjicki

Izvor: S media, 29.Sep.2009

Prvi opštinski sud u Beogradu doneo je danas rešenje kojim se Istorijski muzej Srbije u Beogradu, određuje za privremenog staraoca zaostavštine umetnice Olje Ivanjicki, rekla je portparolka tog suda Vesna Sekulić. ..Vesna Sekulić je rekla Beti da su danas na ostavinskom postupku o zaostavštini,...

Nastavak na S media...

Istorijski muzej Srbije privremeni staralac zaostavštine Olje Ivanjicki

Izvor: Blic, 29.Sep.2009

Prvi opštinski sud u Beogradu doneo je danas rešenje kojim se Istorijski muzej Srbije u Beogradu, određuje za privremenog staraoca zaostavštine umetnice Olje Ivanjicki, rekla je portparolka tog suda Vesna Sekulić...Vesna Sekulić je rekla Beti da su danas na ostavinskom postupku o zaostavštini,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.