Grafenski papir - tanji od papira i čvršći od čelika

Izvor: TvojPortal.com, 25.Apr.2011, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grafenski papir - tanji od papira i čvršći od čelika

Izvor: (tvojportal.com) U naučnim laboratorijama stvoren je novi supermaterijal koga su nazvali grafenski papir. Ovaj materijal je tanji od papira, lakši,tvrđi, čvršći i fleksibilniji od čelika.


Pronalazači tvrde i da je ekološki prihvatljiviji jer predstavlja jedinjenje bazirano na grafitu.Takođe tvrde i da će izazvati revoluciju u automobilskoj i avio industriji.
Grafenski papir je 6 puta lakši od čelika, ima 6 puta manju gustinu, deset puta je čvršći >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << i trinaest puta savitljiviji. Materijal ima odlična termička, mehanička i električna svojstva. Izrađuje se od jednoslojnih heksagonalnih listova ugljenika koji se hemijskim putem rafinira iz grafita.
Najvažnije od svega je da proizvodnja ovog materjala nije složena, pa samim tim ni skupa. Njegovom upotrebom u automobilskoj i avio industriji smanjila bi se težina vozila i samim tim i potrošnja goriva.
Zapamtite - grafenski papir.

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Šta je to tanje od papira, a črvšće od čelika?

Izvor: Vesti-online.com, 25.Apr.2011

Naučnici su razvili supermaterijal koji je tanji od papira, ali i deset puta čvršći od čelika...Izumitelji grafenskog papira, jedinjenja baziranog na grafitu, tvrde da nije samo lakši, čvršći, tvrđi i fleksibilniji od čelika, nego je i ekološki prihvatljiviji...Naučnici tvrde da predstavlja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.