Dušan Petričić i Ana Sokolović ličnosti godine u Kanadi

Izvor: Glas javnosti, 15.Dec.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dušan Petričić i Ana Sokolović ličnosti godine u Kanadi

OTAVA - Kompozitorka Ana Sokolović i karikaturista Dušan Petričić proglašeni su za ličnosti 2011. godine u srpskoj dijaspori u Kanadi.

Dušan Petričić skoro dve decenije živi i radi u Torontu, objavljuje radove u najvećim severnoameričkim listovima i magazinima i ilustruje knjige. Njegova izložba i knjiga "Moj Toronto" (My Toronto) jedan je od najznačajnijih događaja u toj oblasti u Kanadi.

Ani Sokolović Kvebečko društvo za savremenu muziku ove i iduće godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << priređuje omaž izvođenjem gotovo celokupnog opusa od 40-ak kompozicija na 80 koncerata širom Kanade, uključujući i velike simfonijske orkestre. Time je Sokolovićevoj ukazana čast bez presedana u istoriji kanadske klasične muzike, jer su prethodna dva omaža posvećena dvojici savremenih kvebečkih kompozitora, jednom posthumno i jednom veteranu starijem od 80 godina.

 Na listi onih koji su obeležeili godinu na isteku su i književnik David Albahari, modna kreatorka Vanja Vasić, skijaški organizator Aleksandar Gusev, slikar Viktor Mitić, naučnica Milica Radišić, reditelj Vojin Vasović, pesnikinja Ana Živić i muzičke umetnice Jasmina Vučurović i Irina Mladenović. Među događajima godine u vrhu je opera "Svadba" Sokolovićeve u kojoj su kanadske pevačice, pevajući na srpskom jeziku, jedan etnički događaj - pripremu devojke za udaju - podigle na univerzalni umetnički nivo. Druga na listi je Petričićeva izložba i knjiga, a listu još čine: FAT, alternativni modni šou Vanje Vasić i Vesne Perunović, koncerti ansambala "Kolo", "Oplenca", akademije "Bata Marčetić, hora "Kir Stefan Srbin" i "Balkan socijal kluba", izložbe u organizaciji "Omni fejsiz" (Omni Faces), izložba i knjiga "Kišni ples" (Rain Dance) Viktora Mitića, kao i predstava "Ljubavnik velikog stila" - gostovanje "Zvezdara teatra" iz Beograda. Za humanitarni rad (pomoć ugroženim licima na Kosovu i Metohiji) priznanje je dodeljeno Radmili Mićić, a za rad u srpskoj zajednici sa starijim osobama Snežani Bošković.

 Izbor ličnosti i događaja godine izvršila je redakcija "MI magazina" čiji je osnivač i izdavač Nenad Stanković iz Toronta, a u okviru projekta "Biografija dijaspore" kojim je ove godine predstavljeno 80 iseljenika koji su postigli zapažene rezultate u dijaspori i široj kanadskoj javnosti. Dobitnicima su uručene plakete "MI magazina" i skulpture "Srpska kuća", rad vajarke Olge Milić. Završna manifestacija "Ličnosti i događaji godine" održana je pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Srbije na čijem čelu je novi generalni konzul Vladimir Pavlov, a medijski sponzor bio je jedini nedeljnik na srpskom jeziku u Kanadi - "Novine" iz Toronta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.