Danska književna nagrada romanu o ratu u ex YU

Izvor: Blic, 28.Jan.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danska književna nagrada romanu o ratu u ex YU

Književna nagrada danskog nedeljnika "Weekendavisen" za najboji roman u 2010. godini dodeljena je Birgiti Kosović za roman "Dvostruka zemlja", koji govori o građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, objavio je danas taj nedeljnik.

"U romanu 'Dvostruka zemlja' nalaze se neki od najbrutalnijih proznih odlomaka u novijoj danskoj literaturi, koji opisuju zlo, kao i neki od najsočnijih erotskih", navedeno je, između ostalog, u obrazloženju nagrade.

Nagrada nedeljnika "Weekendavisen" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja pored počasti donosi laureatu i 100.000 kruna (oko 13 hiljada evra) dodeljuje se na osnovu glasova čitalaca, koji glasaju između deset ponuđenih romana.

Kako je navedeno, roman prati sudbinu bivšeg partijskog sekretara Milovana koji, po izbijanju građanskog rata početkom 1990-ih godina beži iz Dubrovnika i skriva se sam, svestan da je izneverio sve svoje - ženu, prijatelje, ideale.

Birgite Kosović

Birgite Kosović je rođena 1972. godine u Kopenhagenu, gde i sada živi, majka joj je Dankinja, a otac "sa prostora bivše Jugoslavije", diplomirala je danski jezik na Univerzitetu Kopenhagen, a "Dvostruka zemlja" joj je treći roman.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danska nagrada romanu o građanskom ratu u eks-JU

Izvor: Politika, 28.Jan.2011

KOPENHAGEN - Književna nagrada danskog nedeljnika „Weekendavisen” za najbolji roman u 2010. godini dodeljena je Birgiti Kosović za roman „Dvostruka zemlja”, koji govori o građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, objavio je danas taj nedeljnik...„U romanu 'Dvostruka zemlja' nalaze se neki od...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.