Dance On na sceni Beogradskog dramskog pozorišta

Izvor: B92, 04.Apr.2017, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dance On" na sceni Beogradskog dramskog pozorišta

Nemačka plesna kompanija "Dance On" koja nudi priliku starijim igračima da na dostojanstven način "žive" na sceni nastupiće 5. aprila na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Oni će se predstaviti komadom "7 dijaloga", Matea Fardjona i predsatvom "Duet bez naslova" Vilijama Forsajta.

Medelin Riter, direktorka kompanije, kaže da obično kad vidi mlade i lepe ljude pomisli da su to igrači, jer, primećuje, nepogrešivost se obično vezuje za mladost.

"To je slično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao u sportu, kada imate olimpijce oni moraju da stanu kada se pojave mladji i brži. Takav slučaj nije kod nekig drugih umetnika, ali sa igračima tako stoje stvari. Ne može se danas zamisliti svet u kojem bi vrhunski umetnici poput Meril Strip ili Džonija Keša otišli sa scene kada im je 35 godina", kazalla je Riter

U tom je smislu, kako kaže, projekat "Dens On" imao za cilj da na scenu dovede i predstavi iskusne igrače i pokuša sa njima da napravi nešto.

"Ovo što mi radimo nije originalna ideja. Jirži Kilijan je osamdesetih godina prošlog veka radio nešto slično. Imao je svoj Holandski plesni teatar za plesače koji su prešli 40 godina života. Taj deo trupe je morao da se ugasi jer nije bilo dovoljno novca. Kada sam pomislila da organizujem ovu trupu prvo sam počela da ubedjujem političare da podrže moj projekat. Pre svega smo kontaktirali različite kompanije kako bi saznali na koje igrače možemo da računamo", objašnjava Riter.

Kristofer Roman, jedan od igrača trupe "Dance On", navodi da jednostavno postoje koreografije koje uspešno mogu da ožive i ne samo mladi igrači.

"To iskustvo na sceni moraju da prepoznaju institucije koje nas podržavaju. Misija ove trupe je da se okupe značajni koreografi i igrači. Ono što nas razlikuje u odnosu na ostale trupe je ideja da ovde igrači biraju koreografe. Na taj način biramo izazove koje sebi postavljamo", kazao je Roman.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vitezovi reda zmaja: drakonofori, BG

Izvor: SEEcult.org, 05.Apr.2017, 00:09

Vrsta dogadjaja:  Ostalo Biblioteka grada Beograda Datum:  Thursday, February 22, 2018 - 19:00 Link:  http://www.bgb.rs Živojin Andrejić: VITEZOVI REDA ZMAJA: DRAKONOFORI - predstavljanje knjige učestvuju:...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.