Andrić u konkurenciji za Nobelovu nagradu zbrisao Gospodara prstenova

Izvor: Blic, 08.Jan.2012, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andrić u konkurenciji za Nobelovu nagradu zbrisao "Gospodara prstenova"

Iako Tolkinova trilogija "Gospodar prstenova" danas važi za jednu od najčitanijih knjiga širom sveta, pre pola veka je bila okarakterisana kao "drugorazredna proza". Žiri za dodelu Nobelove nagrade 1961. odbio je da oda priznanje tom delu i umesto toga dodelio je nagradu Ivi Andriću za roman "Na Drini ćuprija", otkrio je švedski novinar.

Novinar Andreas Ekstrom iz Švedske, koji je istraživao dokumenta o prošlim izborima za Nobelovu nagradu, došao je do saznanja da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << među predloženim kandidatima za 1961. godinu bila i Tolkinova knjiga "Gospodar prstenova".

Tolkina je za Nobelovu nagradu predložio Klaj Stepis Luis, poznat po "Letopisima Narnije", međutim, žiri je njegovo delo opisao kao nedostojno te prestižne nagrade.

"Tolkinova proza ne može ni na koji način biti dostojna najkvalitetnije naracije", napisao je tada član žirija Anders Osterling.

"Više od pet godina bavim se istraživanjem dodele nagrada i ovo je prvi put da sam video Tolkinovo ime među potencijalnim kandidatima. Danas ima oko trista predloga godišnje, ali pre pola veka godina njihov broj kretao se oko pedeset", izjavio je Ekstrom za švedski list "Sydsvenska Dagbladet".

Iste godine kada je Tolkin dobio negativne kritike, Ivo Andrić je osvojio priznanje za roman "Na Drini ćuprija". Članovi žirija su pohvalili njegov način pripovedanja i epsku snagu dela.

Šveđanin je otkrio i da je britanski autor Grejem Grin te godine bio na "mestu broj dva". On nikada nije osvojio Nobela. Treći izbor žirija je bio Danac Karen Bliksen.

U obrazloženju žiri je Grina okarakterisao kao kandidata koga treba uzeti u obzir i zbog nedavnog rada, ali celokupnog opusa. Te godine u izboru je bio i Džon Stajnbek, koji je nagradu osvojio već naredne godine, ali i Robert Frost, za kojeg je u komentarima stajalo da ima previše godina, 80 u to vreme.

Povezane vesti: Izložba “Ivo Andrić pisac i (ili) diplomata” u Sarajevu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.